مذاکرات مجلس شورای ملی ۹ شهریور ۱۳۱۹ نشست ۵۵

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری دوازدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری دوازدهم

قوانین بنیان ایران نوین مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری دوازدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۹ شهریور ۱۳۱۹ نشست ۵۵

دوره دوازدهم قانونگذاری

مشروح مذاکرات مجلس ملی، دوره‏۱۲

جلسه: ۵۵

صورت مشروح مجلس روز شنبه نهم شهریور ماه ۱۳۱۹

فهرست مطالب:

۱ - تصویب صورت مجلس

۲ - بقیه شور اول لایحه آیین دادرسی کیفری از ماده ۳۰۱ تا ۳۵۴

۳ - تصویب سه فقره مرخصی

۴ - موقع و دستور جلسه بعد- ختم جلسه

مجلس یک ساعت و ده دقیقه پیش از ظهر به ریاست آقای اسفندیاری تشکیل گردید.

صورت مجلس روز یکشنبه ۳ شهریور ماه را آقای (طوسی) منشی خواندند.

(اسامی غایبین جلسه گذشته که ضمن صورت مجلس خوانده شد:

غایبین با اجازه- آقایان: سزاوار- جلایی- شیرازی- دهستانی.

غایبین بی‌اجازه- آقایان: دکتر ضیا- شجاع- علوی- آصف- وکیل- وزیری- فرخ- امیر تیموری- ثقةالاسلامی- مکرم افشار- معدل- تولیت- فیاض- محیط- کامل ماکو- مشیر- نوبخت- امامی- مشار- صدر- دکتر طاهری- نواب یزدی- اعظم زنگنه- اورنگ- کیوان- شاهرودی.

دیر آمدگان بی‌اجازه- آقایان: لیقوانی- نقابت)

- تصویب صورت مجلس

[۱- تصویب صورت مجلس ]

رئیس _ در صورت مجلس نظری نیست؟ (اظهاری نیست) صورت مجلس تصویب شد.

- بقیه شور اول لایحه آئین دادرسی کیفری از ماده ۳۰۱ تا ۳۵۴

[۲- بقیه شور اول لایحه آئین دادرسی کیفری از ماده ۳۰۱ تا ۳۵۴ ]

رئیس _ بقیه شور اول گزارش کمیسیون دادگستری راجع بآئین دادرسی کیفری از ماده ۳۰۱ مطرح است ماده سیصد و یک خوانده می‌شود:

ماده ۳۰۱ - بازپرس باید گواهی کسانیرا که از امور مربوط ببازجوئی اطلاع دارند و برای کشف حقیقت مفید میداند استماع نماید.

هر کس اهلیت گواهی را دارد و تشخیص اعتبار گواهی با دادرس است.

جز در مواردیکه قانون تعیین نموده هیچکس نمی‌تواند از گواهی دادن خودداری مند.

رئیس _ ماده ۳۰۲:

ماده ۳۰۲ - بازپرس باید از هر پرسشی که شائبه تلقین داشته یا بنحو دیگری بطبیعی بودن و سادگی پاسخ خلل وارد آورد خودداری کند.

از گواه باید در موضوعات معینی پرسش شود. بازپرس نباید از گواه نظریات شخصی او را پرسش کرده و یا بگذارد که اظهار نظر نماید مگر آنکه اظهار نظر و گواهی قابل تفکیک نباشد.

بازپرس نمی‌تواند کلانتر را با بر از اسامی اشخاصی که باو اطلاعاتی داده‌اند الزام نماید.

اطلاعات کسانیکه کلانتر معرفی آنها را مقتضی نمیداند در صورت مجلس وارد نمی‌شود.

رئیس _ ماده ۳۰۳:

ماده ۳۰۳ - هیچ گواهی را نمی‌توان در رسیدگی کیفری رد نمود.

رئیس_ ماده ۳۰۴:

ماده۳۰۴-زن و شوهر و اسلاف و اعقاب و برادر و خواهر متهم یا شریک یا معاون در همان اتهام می‌توانند از گواهی خودداری کنند مگر اینکه اعلام کننده بزه یا شاکی یا خواهان خصوصی بوده یا بزه بر ضرر یکی از خویشان متهم یا شریک و یا معاون او در همان اتهام ارتکاب شده یا از طریق دیگری تکمیل و یا تحصیل دلیل بزه یا کیفیات آن ممکن نباشد.

رئیس_ ماده۳۰۵:

ماده۳۰۵-اشخاص زیر راجع باموریکه بمناسبت کار خود از آن اطلاع یافته‌اند ملزم بگواهی نمی‌شوند:

۱-وکیل دادگستری و مدافع و سر دفتر و دفتر یار.

۲-پزشک و جراح و دارو گر و قابله و امثال آنها مگر در مواردیکه قانون آنها را اعلام الزام کرده باشد هر گاه مقامی که مشغول رسیدگی است خود داری این اشخاص را غیر موجه بداند آنان را الزام بگواهی می‌نماید.

رئیس_ ماده ۳۰۶:

ماده۳۰۶- خدمتگزاران دولتی و مأمورین بخدمات عمومی را هر چند در سر خدمت هم نباشد نمی‌توان برای اموریکه بمناسبت کار خود اطلاع یافته‌اند و باید مخفی بماند بگواهی الزام کرد.

از این اشخاص در مورد اسرار سیاسی یا نظامی یا مسائل دیگر که ممکن است بامنیت کشور یا بمنافع سیاسی داخلی یا خارجی کشور مضر باشد پرسش نمی‌شود.

اگر مقامی که مشغول رسیدگی است اظهار آنرا در باب سری بودن مطلب موجه نشناخت بدادستان استان گزارش می‌دهد و او وزیر دادگستری را مستحضر می‌کند و در این مورد تعقیب کیفری آنان منوط به اجازه وزیر دادگستری است.

رئیس_ آقای اوحدی:

اوحدی_ چون نظر آقای وزیر دادگستری بیشتر متوجه بوضوح قوانین است و در این ماده بنظر بنده یک اجمالی هست از این نظر عرض می‌کنم: اجمال مذکور این است که مستخدم می‌گوید این مطلب سّری است و من نباید اظهار بکنم و آن مستخدمی که باز جواست می‌گوید تو باید اظهار کنی و بهمین مناسبت گزارش قضیه را بدادستان می‌دهند و می‌گوید از آن اسراری نیست که او موظف بکتمان آن باشد و همین اندازه که بین بازپرس و مستخدم دولت اختلاف نظر پیدا می‌شود خودش معلوم می‌دارد که این ماده اجمال دارد و بنا بر این بنده معتقد هستم که آن مواردی که جزء اسرار است و حق ندارد آن بازپرس یا باز جو سوال کند و آن مستخدم دولت هم موظف است که همان قسمت را حفظ کند این تصریح شود وقتی که تصریح شد در این موارد این قضایا اینطور است آنوقت اختلاف نظر و تطویل کار هم فراهم نمی‌شود دیگر توضیح این قسمت بسته بنظر آقای وزیر محترم داد گستری است.

وزیر دادگستری (آقای آهی)_ بطوریکه نماینده محترم اطلاع دارند در کمیسیون هم این ماده مورد نظر واقع شد اگر چه در آن جا هم تذکر داده شد که موارد خاصی ندارد و لازم نیست ذکر شود ولی بطور کلی برای شور دوم آن در نظر گرفته خواهد شد که اگر توضیحی لازم باشد و عبارت واضحتر بشود اقدام کنیم و ایشان هم اگر پیشنهادی دارند بدهند تا در کمیسیون مورد دقت واقع بشود.(صحیح است)

رئیس_ ماده ۳۰۷:

ماده ۳۰۷-گواه بوسیله احضاریه که باید محتوی مطالب زیر باشد دعوت می‌شود:

۱-مشخصات او.

۲-روز و ساعت و محل حضور و مقامی که باید نزد او حضور بهمرساند.

۳-نتیجه عدم حضور.

رئیس_ ماده ۳۰۸:

ماده۳۰۸- دعوت گواه در صورت اقتضاء ممکن است

زبانی بعمل آید و خود او می‌تواند بدون دعوت حاضر شود و در این صورت چنانچه بازپرس گواهی شخص حاضر شده را همانوقت استماع نماید حضور او را بدون دعوت بوده در صورت مجلس قید می‌کند.

رئیس_ ماده۳۰۹:

ماده۳۰۹-برای استماع گواهی مأموریت دولت که در خارج کشور است درخواستی بتوسط وزارت دادگستری بوزارت خارجه فرستاده می‌شود که بوسیله یکی از مأمورین انجام شده و نتیجه بوزارت دادگستری فرستاده شود.

رئیس_ ماده ۳۱۰

ماده ۳۱۰- باز پرس گواه را آگاه می‌کند که باید تمام حقیقت را گفته و چیزی بر خلاف واقع نگوید کیفرهائی را که برای گواهی دروغ در قانون مقرر است باو تذکر می‌دهد سپس از هویت او و از هر گونه رابطه خویشی یا منفعتی که ممکن است با اطراف خصوصی دعوی داشته باشد و از سایر اوضاع و احوالی که برای اطمینان بصحت اظهاراتش موثر است پرسش نموده و پس از سوگند دادن گواهی او را استماع و تمام این نکات را در صورت مجلس قید می‌کند.

رئیس_ ماده ۳۱۱

ماده ۳۱۱-از گواهان جدا جدا و بدون حضور متهم بازجوئی می‌شود و آنها می‌توانند قبل از امضاء خود را بخوانند.

تجدید بازجوئی و مواجهه آنان با یکدیگر و با متهم جائز است.

رئیس_ ماده ۳۱۲

ماده۳۱۲- بازپرس می‌تواند گواهی را که دعوت شده و از جهت عذر موجهی نمی‌تواند حاضر شود در همان محلی که هست شخصاً یا بوسیله نماینده که می‌فرستد یا یکی از مأمورین فضائی آن محل استماع نماید.

اگر گواه حاضر نشود یا عذری که آورده است موجهه نباشد بازپرس می‌تواند با موافقت دادستان او را جلب کند مگر اینکه بازپرس در خارج از مقر دادستان بانجام وظیفه مشغول باشد و دادستان یا نماینده او در محل نباشد که در اینصورت کسب موافقت لازم نیست.

رئیس_ ماده۳۱۳

ماده ۳۱۳- حکم قست اول ماده قبل نیز شامل مواردی است که عده گواهان زیاد بوده و در یک محل مقیم باشند یا بازجوئی شاگردان دبستان و دبیرستان لازم شود.

رئیس_ ماده۳۱۴

ماده۳۱۴-در هر موردی که بازپرس می‌خواهد خارج از مقر خود باز جوئی کند باید وقت آنرا بدادستان اطلاع دهد.

این حکم در موردیکه رئیس دادگاه بخش بعنوان جانشین بازپرس انجام وظیفه می‌کند جائز نیست.

رئیس_ پیشنهادی رسیده است به کمیسیون فرستاده می‌شود. ماده ۳۱۵:

ماده ۳۱۵-در خواست بازجوئی که از بازپرس حوزه دیگری می‌شود بوسیله دادستان آن حوزه ارسال می‌گردد و او می‌تواند کار را بهر یک از بازپرسان که مقتضی میداند رجوع نماید.

رئیس_ ماده۳۱۶

ماده ۳۱۶- در صورتیکه گواه برای حضور مطالبه هزینه مسافرت و توقف بکند بر طبق تعرفه وزارت دادگستری هزینه خواهد شد.

رئیس_ ماده ۳۱۷

ماده ۳۱۷-هر گاه گواهی ادعاء شناسائی کسیرا نموده باشد در صورت اقتضاء بازپرس علائم او را گواه می‌پرسد و اگر لازم شود از او پرسش می‌کند که خود آن شخص و یا صورت او را که خود آن شخص و یا صورت او را که از طریق نقاشی یا عکاسی یا از طریق دیگر تهیه شده بعد از واقعه دیده یا نه و بعد در صورت لزوم دو نفر یا بیشتر که بشخص مطلوب شباهتی داشته باشند با او در یک محل قرار داده می‌شود و بقدر امکان سعی می‌شود که آنشخص بهمان وضعی که ممکن است دیده شده باشد قرار گیرد سپس شخصی که باید او را بشناسد وارد می‌شود و بازپرس از او می‌پرسد آیا در میان اشخاص حاضران شخص را بطور جزم می‌شناسد یا نه و چنانچه می‌شناسد کدام یک است و پاسخ‌های او در صورت مجلس درج می‌شود.

اگر بازپرس از روی اوضاع و احوال گمان برد گواه ممکن است از روبرو شدن با شخص مطلوب مرعوب شود یا تحت تأثیرات مخل بکشف حقیقت واقع گردد می‌تواند با قید در صورت مجلس ترتیبی اتخاذ نماید که شخص مطلوب نتواند گواه را به بیند.

این حکم در دادرسی قابل اعمال نیست.

رئیس_ ماده۳۱۸

ماده۳۱۸-چنانچه گواه ادعاء شناسائی چیزی را نموده باشد بازپرس قبل از ارائه آن از او مشخصات آنرا می‌پرسد و او باید توضیح دهد آن چیز را بچه کیفیت و در چه موقع شناخته است پس از این بازپرس برای شناختن آن چیز مقررات ماده پیش را تا اندازه‌ای که جا دارد اجرا می‌کند.

رئیس_ ماده ۳۱۹

ماده ۳۱۹- هر گاه چند گواه شناختن شخص یا چیزی دعوت شده‌اند از آنها جداگانه بازجوئی می‌شود و باید مواظبت شود که هر کدام از آنها از اظهارات خود را نمودند با دیگران ملاقات نکرده و ارتباطی پیدا نکنند.

رئیس_ ماده۳۲۰

ماده ۳۲۰- هر گاه بین اظهارات اشخاصی که از آنها بازجوئی می‌شود اختلاف مهمی مشاهده گردد باید اقدام بمواجهه آنها بشود.

'رئیس'_ ماده۳۲۱

مبحث ششم _ بازپرسی از متهم

ماده ۳۲۱-باز پرس بدون تأخیر به بازپرسی متهم شروع می‌کند و بازپرسی متهم شروع می‌کند و باز داشته بر دیگران مقدم است متهمی که در بازداشت است نزد بازپرس بحالت آزادی قرار داده می‌شود مگر آنکه برای جلوگیری از فرار یا حمله احتیاط لازم باشد

رئیس_ ماده۳۲۲

ماده۳۲۲-بازپرس قبل از بازپرسی هویت متهم پرسیده سپس می‌گوید بچه بزه متهم است پرسش باید مفید و روشن باشد و هر گاه متهم به پرسش بازپرس پاسخ ندهد مراتب در صورت مجلس قید می‌شود و بازپرس باقداماتیکه برای کشف حقیقت لازم است مبادرت می‌کند.

بازپرس در ضمن تعیین هویت متهم قبل از آنکه متهم مسکن خود را معرفی نماید باو خاطر نشان می‌نماید محل اقامتی را که معین می‌کند محل اقامت قانونی او شناخته شده و هر برگی بآن محل ابلاغ شود آن ابلاغ قانونی محسوب خواهد شد و در صورت تغییر محل باید ۲۴ ساعت قبل از تغییر بازپرس را کتباً از قصد خود مستحضر نموده و مسکن جدید خود را بطور وضوح که بتوان پیدا نمود تعیین نماید هرگاه متهم مسکن خود را تغییر داد و بازپرس را مطلع نکرد هر ابلاغی که بمسکن را را اطلاع داد ولی نشانی او واضح و روشن نبود بطوریکه برگهای را نتوان ابلاغ نمود بازپرس در صورت لزوم او را جلب می‌نماید در هر حال ابلاغ هر برگ بمحل اقامت سابق او قانونی محسوب است

رئیس_ ماده۲۳۳

ماده۳۲۳- متهمین جدا جدا بازپرسی می‌شوند

رئیس_ ماده۳۲۴

ماده ۳۲۴-پاسخ باید بهمان طوریکه اظهار می‌شود بدون تغییر نوشته شود متهمین با سواد می‌توانند پاسخ‌های خود را بنویسند

رئیس_ ماده۳۲۵

ماده۳۲۵-باز پرس باید تمام امور و کیفیاتی را که متهم در باز پرسی اظهار نموده و ممکن است بکشف حقیقت کمک کند مورد توجه قرار دهد

رئیس_ ماده۳۲۶

مبحث هفتم _ ختم بازجوئی _ قرار بازپرس_ اختلاف بین باز پرس و دادستان

ماده ۳۲۶-پس از خاتمه بازجوئی بازپرس عقیده خود را نوشته پرونده را نزد دادستان شهرستان می‌فرستد

رئیس_ماده۳۲۷

ماده ۳۲۷- اگر ادله کافی برای تعقیب بزه موجود باشد قرار تعقیب متهم در دادگاه صالح صادر می‌شود در طی همان قرار می‌توان مقررات مذکوره در ماده ۲۵۹ اعمال نمود یا اگر قبلاً اعمال شده آنرا تغییر داد یا گسیخت

رئیس_ پیشنهادی رسیده است بکمیسیون ارسال می‌شود

ماده۳۲۸:

ماده ۳۲۸-اگر عمل موضوع اتهام واقع نشده یا متهم مرتکب آن نبوده یا مسئولیت کیفری نداشته یا از جهت دیگر قابل کیفر نیست یا بزه ساقط شده یا تعقیب کیفری مورد نداشته یا نمی‌توان تعقیب را مداومت داد بازپرس قرار منع تعقیب با ذکر علت صادر می‌کند.

صدور قرار منع تعقیب از جهت عدم وقوع عمل یا عدم ارتکاب متهم اعم از این است که دلیل بر وقوع عمل یا عدم ارتکاب متهم موجود بوده و یا دلیل بر عمل یا ارتکاب او موجود نباشد.

اگر دلیل کافی برای تعقیب متهم در دادگاه موجود نباشد بازپرس قرار منع تعقیب از جهت عدم کفایت دلیل صادر می‌کند.

رئیس_ ماده۳۲۹

هر گاه با وجود منع تعقیب مجعولیت سندی ثابت شده باشد باید در قرار منع تعقیب قید شود و در این صورت مقررات مواد۴۲۱ و ۴۲۲ رعایت می‌شود.

رئیس_ ماده۳۳۰

ماده ۳۳۰-اگر متهمی که قرار منع تعقیب او صادر شده و در بازداشت بوده یا آزادی او محدود شده باشد باز پرس پس از موافقت دادستان شهرستان امر به آزاد کردن او می‌دهد.

همچنین کیفرهای تبعی و اقدامات تأمینی که در نتیجه منع تعقیب گسیخته می‌شود موقوف می‌گردد و سایر اقدامات تأمینی بر طبق مقررات قانون کیفر اعمال می‌شود.

رئیس_ ماده۳۳۱

ماده ۳۳۱- در قرار منع تعقیب نسبت به بزهی که جز بشکایت متضرر قابل تعقیب نبوده شاکی بهزینه که دولت پرداخته محکوم می‌شود مگر آنکه منع تعقیب از جهت سبب مسقط بزه بوده که بعد از تاریخ شکایت حاصل شده است.

بازپرس در صورت درخواست شاکی را بهزینه که متهم متحمل شده محکوم می‌کند و اگر شاکی سمت خواهان خصوصی اتخاذ کرده بهزینه که مسئول مدنی نموده در صورت درخواست او محکوم می‌شود و در صورت منع تعقیب از جهت عدم کفایت ادله یا از جهت وجود سبب مسقط بزه که بعد از تاریخ تقدیم شکایت حاصل شده باشد حکم محکومیت بهزینه داده نمی‌شود.

اگر شکایت در اثر خبط فاحشی شده باشد بازپرس می‌تواند شاکی را بجبران خسارت وارده بر متهم و بر کسی که مسئول مدنی است نیز در صورت در خواست محکوم نماید.

رئیس_ ماده۳۳۲

ماده۳۳۲-برای رسیدگی بهزینه دعوی و خسارات مذکور در ماده پیش دادرسی که قرار منع تعقیب را می‌دهد صلاحیت دارد.

رئیس- ماده۳۳۳

ماده ۳۳۳- قرار بازپرسی باید محتوی امور زیر باشد:

۱-مشخصات متهم و سایر چیزهائی که بشناسائی او کمک می‌کند و مشخصات خواهان خصوصی و کسیکه مسئول مدنی است.

۲-عمل مورد اتهام و عنوان بزه و کیفیات مشدده و کیفیاتی که ممکن است موجب اعمال اقدامات تأمینی شود با تعیین مواد قانونی مربوطه.

۳-رأی و ادله آن.

۴-تاریخ صدور رأی به روز و ماه و سال.

۵-امضاء بازپرس.

رئیس_ ماده۳۳۴

ماده ۳۳۴-همینکه قرار بازپرس بدادستان رسید باید پرونده را بررسی نماید و اگر نقصی مشاهده کرد می‌تواند شخصاً بازجوئی را تکمیل نماید آنکه مورد از مواردی نباشد که مباشرت بازپرس در بازجوئی الزامی است و یا تکمیل آنرا از بازپرس و یا سایر ضابط‌های دادگستری بخواهد.

رئیس _ ماده ۳۳۵

ماده ۳۳۵ - هر گاه بازپرس و دادستان شهرستان در قابل تعقیب نبودن یا قابل تعقیب بودن متهم موافق بودند در صورت دوم اگر بزه پرونده نزد دادستان استان فرستاده می‌شود و در صورت دوم اگر بزه از درجه جنحه است دادستان شهرستان آنرا در دادگاه جنحه طرح می‌نماید و اگر از درجه جنایت است با اظهار نظر بدادسرای استان برای تنظیم ادعا نامه می‌فرستد.

رئیس _ ماده ۳۳۶

ماده ۳۳۶ - در مورد قسمت اخیر ماده قبل که پرونده بدادسرای استان فرستاده می‌شود اگر دادسرای استان بازجوئی را کامل نداند پرونده را با دستور تکمیل ببازپرس عودت می‌دهد و او دستور را انجام داده پرونده را بدادسرای استان ارسال می‌دارد. هرگاه دادستان استان عقیده منع تعقیب داشته باشد بدادگاه استان رجوع می‌کند و دادگاه نامبرده طبق ماده ۳۳۸ اقدام می‌نماید.

رئیس _ ماده ۳۳۷

ماده ۳۳۷- اگر بین بازپرس و دادستان در تعقیب متهم اختلاف باشد هرگاه بزه از درجه جنحه است در هر حال قضیه بوسیله دادستان در دادگاه جنحه برای دادرسی طرح می‌شود و اگر از درجه جنایت است هر چند دادستان استان معتقد به منع تعقیب باشد بدادگاه استان رجوع می‌شود و دادگاه نامبرده طبق ماده بعد اقدام می‌نماید.

رئیس _ ماده ۳۳۸:

ماده ۳۳۸ - در مواردیکه طبق قسمت اول ماده ۳۳۵ پرونده بدادسرای استان فرستاده می‌شود و موضوع اتهام جنایت است اگر دادستان استان با نظر بازپرس و دادستان شهرستان موافق نباشد و بازجوئی را هم کامل بداند قضیه را در دادگاه استان طرح نموده و آن دادگاه خارج از نوبت در جلسه اداری رسیدگی کرده و امر به تعقیب یا منع تعقیب متهم را می‌دهد و اگر موضوع اتهام جنحه است و دادستان استان با نظر بازپرس و دادستان شهرستان موافق نیست بدادستان شهرستان امر می‌دهد که قضیه را در دادگاه شهرستان طرح نماید.

رئیس _ ماده ۳۳۹:

ماده ۳۳۹ - دادستان استان یا شهرستان تکمیل بازجوئی را در صورتی می‌تواند بخواهد که نقصان مهمی در آن تشخیص داده باشد.

رئیس _ ماده ۳۴۰:

ماده ۳۴۰ - دادستان در حینی که اظهار نظر به تعقیب یا عدم تعقیب متهم می‌کند می‌تواند نسبت باقداماتی که برای جلوگیری متهم از فرار یا مخفی شدن بعمل آمده است از بازپرس درخواست تخفیف یا تشدید نماید.

رئیس_ ماده ۳۴۱:

ماده ۳۴۱ - ادعا نامه دادستان باید متضمن نکات زیر باشد:

۱- نام و شهرت و سن و محل اقامت متهم و خواهان خصوصی و مسئول مدنی و سایر مشخصاتی که باعث شناختن آنها می‌شود.

۲- بازداشت یا آزاد بودن متهم.

۳- شرح قضیه و عنوان بزه و کیفیات مشدده و کیفیاتی که ممکن است باعث اعمال اقدامات تأمینی شود با تعیین مواد مربوطه قانونی.

۴- تاریخ و محل وقوع بزه و درخواست رسیدگی و صدور حکم مقتضی ار دادگاه.

۵- تاریخ ادعا نامه و امضاء

در مواردی که دادستان عقیده بر منع تعقیب دارد باید نظر خود را با جهات منع تعقیب ذکر نماید.

رئیس _ ماده ۳۴۲:

ماده ۳۴۲ - اگر رسیدگی ببزه از صلاحیت دادگاه جنائی باشد ادعا نامه بدفتر دادگاه استان و اگر از صلاحیت دادگاه جنحه باشد بدفتر آن دادگاه داده می‌شود.

پرونده و همچنین اشیاء بازداشت شده در صورتیکه نگاهداری آنها در محل دیگر لازم نباشد با ادعا نامه فرستاده می‌شود.

رئیس _ ماده ۳۴۳

ماده ۳۴۳ - نسبت بقرار‌های بازپرس خواهان خصوصی فقط از قرار منع تعقیب که مورد موافقت دادستان شهرستان و استان واقع شده و قرار رد درخواست تأمین خسارت حق شکایت دارد.

رئیس _ ماده ۳۴۴

ماده ۳۴۴ - قرار باید در ظرف بیست و چهار ساعت از تاریخ صدور ابلاغ شود مگر در مورد قرار منع تعقیب که در ظرف بیست و چهار ساعت از تاریخ برگشت پرونده از دادسرای استان به دادسرای شهرستان ابلاغ بعمل میاید.

رئیس _ ماده ۳۴۵

ماده ۳۴۵ - شکایت بدادگاه شهرستان داده می‌شود مگر اینکه موضوع شکایت قرار قابل تعقیب نبودن متهم جنائی باشد که در این صورت مرجع شکایت دادگاه استان است. دادگاه خارج از نوبت در جلسه اداری رسیدگی می‌کند و در صورتیکه لازم بداند از طرفین توضیحات لازم می‌خواهد دادستان دادگاه رسیدگی کننده حق دارد در جلسه حاضر شده اظهار عقیده نماید.

دادگاه می‌تواند در صورت کافی نبودن بازجوئی قرار تکمیل آنرا بدهد این رسیدگی موجب رد دادرس برای رسیدگی ماهوی نخواهد بود.

دادگاه شهرستان چنانچه عمل متهم را قابل تعقیب بداند خود بموضوع اتهام رسیدگی کرده حکم می‌دهد و دادگاه استان چنانچه رأی به تعقیب متهم بدهد پرونده را برای رسیدگی بدادگاه صالح می‌فرستد.

رئیس _ ماده ۳۴۶

ماده ۳۴۶ - رأیی که از دادگاه استان بعنوان رفع اختلاف و از دادگاه نامبرده و دادگاه شهرستان بعنوان رسیدگی بشکایت صادر می‌شود فقط وقتی قابل فرجام خواهد بود که دادگاه عمل را بزه تشخیص نداده و یا مشمول مرور زمان دانسته باشد.

رئیس _ ماده ۳۴۷

ماده ۳۴۷ - پس از صدور ادعا نامه تا جلسه مقدماتی دادگاه جنائی و جلسه دادرسی دادگاه جنحه اگر دادستان مقتضی بداند که بازجوئی تکمیلی بعمل آید خواه این بازجوئی به نفع متهم و خواه به ضرر او باشد می‌تواند از بازپرس تکمیل بازجوئی را بخواهد و اگر دادسرا مباشر بازجوئی بوده می‌تواند خود اقدام نماید.

اگر در دادگاه جنائی بین جلسه مقدماتی و جلسه دادرسی احتیاج به بازجوئی تکمیلی پیدا شود دادستان با موافقت دادگاه می‌تواند اقدام بآن نماید.

اگر بازجوئی تا جلسه خاتمه نیافت دادستان این معنی را بدادگاه اطلاع می‌دهد که اگر ادامه بازجوئی را لازم میداند تجدید جلسه بعمل آید.

رئیس _ ماده ۳۴۸

مبحث هشتم ـ تجدید بازجوئی

ماده ۳۴۸ - هر گاه ادله جدیدی بر ارتکاب کسیکه در بازجوئی بعلت فقد دلیل یا عدم کفایت آن قرار منع تعقیب او صادر شده است بدست آید ممکن است برای همان مجدداً مورد تعقیب واقع شود مگر آنکه بزه ساقط شده باشد.

رئیس _ ماده ۳۴۹

ماده ۳۴۹ - در موردیکه بعنوان رفع اختلاف یا رسیدگی بشکایت دادگاه بعلت فقد دلیل یا عدم کفایت آن بر قابل تعقیب نبودن متهم رأی دهد دیگر نمی‌توان او را تعقیب نمود مگر در صورت کشف ادله جدید و اجازه همان دادگاه.

رئیس _ ماده ۳۵۰

ماده ۳۵۰ - دادسرا از بازپرسی که قرار منع تعقیب داده تجدید بازجوئی را درخواست می‌کند و اگر خود مباشر بازجوئی بوده می‌تواند خود اقدام نماید.

رئیس _ ماده ۳۵۱

ماده ۳۵۱ - رد درخواست صادر از دادگاه مانع نیست که دادسرا بعداً باستناد دلائل جدید اجازه تجدید بازجوئی را درخواست نماید.

هر گاه بازجوئی تجدید شد تمام قواعد راجع ببازجوئی قابل اجرا است.

رئیس _ ماده ۳۵۲

باب سوم ـ دادرسی

فصل اول ـ قواعد مشتر که برای دادگاهها

مبحث اول ـ مقدمات دادرسی

ماده ۳۵۲ - دادرسی متهمی که در بازداشت است باید در نزدیکترین وقت آزاد مقدم بر دادرسی سایر متهمین بعمل آید

رئیس _ ماده ۳۵۳:

ماده ۳۵۳ - رئیس دادگاه برای تسریع پیش از شروع برسیدگی می‌تواند مقرر دارد دادرسی چند موضوع یکجا بعمل آید بشرط اینکه تعقیب‌ها مرتبط بهم باشد یا برای بزه منتسب بچند حکم یا ادعا نامه صادر شده و همگی برای رسیدگی و صدور حکم حاضر باشد ـ در هر مورد دیگری که رئیس دادگاه دادرسی یکجا را مفید بداند اقدام بآن جایز است بشرط آنکه تا خیر زیادی نشود.

رئیس _ ماده ۳۵۴.

ماده ۳۵۴ - در دادرسی راجع به بزه منتسب بچند نفر یا راجع بچند بزه منتسب بیک یا چند نفر دادگاه می‌تواند بموجب قراری امر به تفکیک رسیدگی بدهد.

- تصویب سه فقره مرخصی

[۳- تصویب سه فقره مرخصی ]

رئیس _ چند فقره گزارش از کمیسیون عرایض و مرخصی رسیده است قرائت می‌شود:

گزارش مرخصی آقای دکتر طاهری

آقای دکتر طاهری درخواست ۲۰ روز مرخصی از تاریخ ۲۰ امرداد ۱۳۱۹ نموده‌اند و مورد موافقت کمیسیون واقع شده اینک گزارش آن تقدیم می‌شود.

رئیس _ آقایان موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. گزارش دیگر:

گزارش مرخصی آقای حیدری:

آقای حیدری بواسطه عارضه کسالت در مهاباد قادر بر حرکت نبوده‌اند و در نتیجه یکماه از تاریخ ۲۲ تیر ۱۳۱۹ غایب بوده‌اند و درخواست اجازه نموده‌اند کمیسیون عرایض و مرخصی عذر ایشان را موجه و با بیت روز آن موافقت نموده و اینک گزارش آن بعرض می‌رسد.

رئیس _ آقایان موافقین با مرخصی بیست روزه آقای حیدری برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. گزارش دیگر:

گزارش مرخصی آقای فیاض:

آقای فیاض درخواست هشت روز مرخصی از تاریخ ۱۲ امرداد ۱۳۱۹ نموده‌اند وکمیسیون با درخواست ایشان موافقت نموده اینک گزارش آن تقدیم می‌شود.

رئیس _ موافقین با مرخصی هشت روزه آقای فیاض برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

- موقع و دستور جلسه بعد ـ ختم جلسه

[۴- موقع و دستور جلسه بعد ـ ختم جلسه ]

رئیس _ اگر تصویب میفرمائید جلسه را ختم کنیم (صحیح است) جلسه آینده روز یکشنبه ۱۷ شهریور ماه سه ساعت پیش از ظهر دستور لوایح موجوده.

(مجلس بیست دقیقه بظهر مانده ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی ـ حسن اسفند یاری