مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۹ اسفند ۱۳۱۹ نشست ۸۷

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری دوازدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری دوازدهم

قوانین بنیان ایران نوین مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری دوازدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۹ اسفند ۱۳۱۹ نشست ۸۷

دوره دوازدهم قانونگذاری

مشروح مذاکرات مجلس ملی، دوره‏۱۲

جلسه: ۸۷

صورت مشروح مجلس روز پنجشنبه ۲۹ اسفند ماه ۱۳۱۹

فهرست مطالب:

۱- تصویب صورت مجلس

۲- شور و تصویب لایحه متمم قانون بودجه سال ۱۳۲۰ کشور

۳- شور و تصویب لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۱۸ مجلس شورای ملی

۴- موقع و دستور جلسه بعد - ختم جلسه

مجلس سه ربع ساعت پیش از ظهر به ریاست آقای اسفندیاری تشکیل گردید

صورت مجلس روز ۲۷ اسفند ماه آقای (طوسی) منشی خواندند. اسامی غایبین جلسه گذشته که ضمن صورت مجلس خوانده شده:

غایبین بااجازه - آقایان: یاراحمدی - شجاع - صادق وزیری اصفهانی - فروهر - حیدری - ارکانی - سلطانی - خواجه نوری - فاطمی - افخمی - گرگانی - عطاءالله پالیزی.

غایبین بی اجازه - آقایان: معدل - تولیت - نیک پور - دکتر سمیعی - کیوان.

دیر آمدگان بی اجازه - آقایان: سزاوار - مسعودی خراسانی.

ـ تصویب صورت مجلس

۱ـ تصویب صورت مجلس

رئیس ـ در صورت مجلس نظری نیست ؟(گفته شد ـ خیر) صورت مجلس تصویب شد.

ـ شور وتصویب لایحه متمم قانون بودجه سال ۱۳۲۰ کشور

۲ـ شور وتصویب لایحه متمم قانون بودجه سال ۱۳۲۰ کشور

رئیس ـ لایحه متمم قانون بودجه سال ۱۳۲۰ مطرح است.

گزارش کمیسیون بودجه خوانده می‌شود.

گزارش از کمیسیون بودجه بمجلس مقدس شورای ملی

لایحه پیشنهادی دولت بعنوان مواد متمم سال ۱۳۲۰ کشور با حضور جناب آقای وزیر دارائی در کمیسیون بودجه مطرح ومورد مطالعه واقع وبا توضیحات مفصلی که آقای وزیر دارائی در اطراف هر یک از مواد پیشنهادی بیان نمودند عین مواد لایحه تصویب واینک گزارش آن برای تصویب تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

رئیس ـ مذاکره در کلیات است. مخالفتی نیست ؟(گفته شد ـ خیر) موافقین با ورود در شور مواد برخیزند.

(اکثر برخاستند)

رئیس ـ تصویب شد. ماده اول:

ماده ۱ـ دولت مجاز است تعرفه پست وتلگراف را با تصویب هیئت وزیران تعیین نماید.

رئیس ـ موافقین با ماده اول برخیزند.

(اکثر برخاستند)

رئیس: تصویب شد. ماده دوم:

ماده ۲ـ بکلیه دادوستدهای دولتی وغیردولتی که بصورت حراج ومزایده از طریق آگهی بعمل می‌آید بشرح زیر مالیات از فروشنده دریافت می‌شود.

از اموال منقول صدی ۵ واز غیر منقول صدی ۲ اموال متعلق بآرتش ونمایندگان سیاسی وحراج ومزایده ثبت اسناد واملاک تا میزان طلب بستانکار از این مالیات بخشوده است.

رئیس ـ موافقین با ماده دوم برخیزند.

(اغلب برخاستند)

رئیس: تصویب شد. ماده سوم:

ماده ۳ـ مالیات اشیاء وجوهی که با اجازه هیئت وزیران بمعرض لاتار وبخت آزمایی گذارده می‌شود پنج در صد از جوائز است.

رئیس ـ موافقین با ماده سوم برخیزند.

(اغلب قیام نمودند)

رئیس: تصویب شد. ماده چهارم:

ماده ۴ـ هرگاه صاحبان وسائط نقلیه غیر موتوری ودوچرخه وسه چرخه از پرداخت مالیات تا سررسید معین تخلف نماید نصف مبلغ مالیات بعنوان جریمه وبرای هر ماه نیز یک در صد خسارت دیر کرد باید بپردازد.

رئیس ـ موافقین برخیزند

(عده کثیری برخاستند)

رئیس: تصویب شد. ماده پنجم:

ماده ۵ـ از اول سال ۱۳۲۰ بموافقت نامه یا پروانه ورود کالا بایران وپروانه گمرکی صدور کالا از ایران برابر یک درصد بهای کالا تمبر الصاق می‌شود.

رئیس ـ موافقین قیام فرمایند.

(جمعی برخاستند)

رئیس: تصویب شد. ماده ششم:

ماده ۶ـ دولت می‌تواند بنا به پیشنهاد وزارت دارائی مالیات نیروی برقی را که بمصرف بنگاههای عمومی وتاسیسات خیریه می‌رسد تخفیف بدهد.

رئیس ـ موافقین قیام فرمایند.

(غالب نمایندگان قیام نمودند)

رئیس: تصویب شد. ماده هفتم:

ماده ۷ـ ماده ۱۹ قانون متمم بودجه سال ۱۳۱۹ تا آخر سال ۱۳۲۰ تمدید می‌شود وزارت دارائی مجاز است از وصول خسارت دیر کرد بدهی کلیه اشخاصی که بقای بدهی شانرا بابت اجاره خالصیات تهران تا آخر سال ۱۳۱۸ نقدا" بپردازد وبا قرار پرداخت آنرا باقساط بدهند خسارت دیر کرد مطالبه ننماید.

تبصره ـ بدهی‌های مربوط بآبها وزمین بها ویبذر ومساعده نیز مشمول ماده ۱۹ قانون متمم بودجه سال ۱۳۱۹ خواهد بود.

رئیس ـ موافقین برخیزند.

(اکثر برخاستند)

رئیس: تصویب شد. ماده هشتم:

ماده ۸ـ خرید وفروش کالاهای که حق انحصار صدور آن طبق قانون وتصویب نامه بدولت واگذار شده است بدون اجازه ادارات وبنگاههای مربوط دولتی بعنوان قاچاق داشته ومرتکبین طبق قانون مربوط تعقیب خواهند شد.

رئیس ـ موافقین برخیزند.

(غالب آقایان برخاستند)

رئیس: تصویب شد. ماده نهم:

ماده ۹ـ در آمد مستغلات از نظر مالیات مشمول قوانین مشمولی قوانین مخصوص بخود می‌باشد لیکن صاحبان این نوع در آمدها مکلفند تا ۱۵ خرداد ماه هر سال کلیه اجازه بهائی را کع مستغلات خود در سال پیش دریافت داشته‌اند ضمن سایر در آمدهای مشمول مالیات بر در آمد خود در اظهار نامه رسمی نوشته وباداره دارائی محل تسلیم وپس از وضع آنچه که بشهرداریها پرداخت می‌شود چنانچه میزان در آمد آنها با در نظر گرفتن نرخ‌های مقرر در ماده اول قانون اصلاح قانون مالیات بر در آمد مصوب ۲۷ اسفند ۱۳۱۷ مشمول مالیات بیشتری شناخته شود مابه التفاوت مالیات متعلقه را بپردازد.

ماخذ وصول این مالیات در سال ۱۳۲۰ در آمد سال ۱۳۱۹ صاحبان مستغلات می‌باشد.

آئین نامه تشخخیص ووصول این مالیات بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

رئیس ـ آقای مهذب

مهذب ـ عرض کنم در اینماده البته این عایدات مختلفی را که بنده مثلا" داشتیم باید جمع آوری شودکه تصاعدش تعیین شود ولی اینجا میگوئید پس از وضع آنچه که بشهرداریها پرداخته می‌شود مثلا" یک نفر ماهیانه داده است این غیر مستغلات است حالا که جمع می‌شود آن مالیات پانصد تومان هم که ماهیانه داده است محسوب می‌شود یا نه؟

اعتبار (کمیسیون بودجه) ـ عرض کنم اینجا دو مالیات که صحبت شد دو مالیات نیست یا مالیات است صدی هشت مستغلات را موضوع می‌کند وشهرداری می‌گیرد بعد از وضع آن آنچه می‌ماند برای موجر آن مبلغ را باید بیفزاید بر سایر در آمدها وباداره مالیات بردر آمد صورت بدهند ودر آنجا نصابش هر مبلغ که شد مطابق آن نصاب ازش مالیات اخذ خواهد شد.

رئیس ـ آقای انوار

انوار ـ حالا عمل چه چیز است در اداره دارائی بنده نمیدانم ولی اصل نظر این است که بنده مثلا" در مجلس شورای ملی هستم واز اینجا حقوق می‌گیریم از همین حقوق مالیات کسر می‌شود همین طور در ادارات دیگر وهمینجور مغازه یا باغی دارم اجازه می‌دهم وشهرداری مالیات مستغلات خودش را می‌گیرد حالا این جا عبارت این است که آنچه مالیات مستغلات بشهرداری داده است وضع می‌شود نوشته نشده است آنچیزی که ادارات مالیات داده می‌شود وضع می‌شود ثانیا" موضوع این است آنچیزی که مالیات داده شددیگر نباید بیاید در درآمد مالیاتش را که داد باز سر سال نباید بیاید آنچه را که مالیاتش را داده است جمع بکند ودو مرتبه بگیرند بنده اینجور میفهم که باید این چیزی که مالیاتش داده شد دیگر این بخشوده شود وصرفنظر شود نه اینکه دو مرتبه این مالیاتش را اینجا داده ومالیات مستغلاتش را داده بعد سر سال که شد آنرا این را هر دو را ببرند در اداره مالیات بر در آمد ومالیاتش داده شد این را راه رضای خدا ببخشد دیگر چیزی برای او قرار ندهد نظر بنده این است واین طور می‌فهمم وحالا اینجوری که آقای اعتبار بیان کردند همچو فهمیده می‌شود که از یک چیز دو مالیات خواهند گرفت یک مالیات این است که ماه بماه کسر می‌شود یک مالیات هم وقتیکه جمع کنیم سر سال این هم مالیات داده شود نظر این است.

مخبر ـ اجازه بدهید بنده یک توضیحی بدهم مثلا" سه هزار تومان همین طور که فرمودید شما حقوق می‌گیرید وصدی چهار می‌دهید مطابق آن تعرفه‌ها که هست ویک مستغلاتی هم دارید که صدی هشت آنرا می‌دهد بشهرداری آن صدی هشت از مبلغ کل موضوع می‌شود بقییه همانند برای جنابعالی پانصد تومان در سال واین پانصد تومان شما می‌رود روی سه هزار تومان وآنوقت از روی مالیات بر در آمد صد چهار بیشتر می‌شود وتفاوت را از شما خواهند گرفت.

رئیس ـ آقای دکتر جوان

دکتر موسی جوان ـ این طور که آقای اعتبار فرمودند که در موقع مالیات دادن تمام در آمدها جمع می‌شود بعد صد هشت از در آمدها کسر می‌شود این درست نیست چون هر سال آنهائی که مالیات بده هستند وبنده هم سابقه دارم طرز عملاین طور است که این در صد هشت مالیات مستغلات از جمع در آمدکم نمی‌شود مقصودد اینماده این است که در تمام در آمدها را جمع می کنندیک نفر مستخدم اداره یا وکیل دادگستری اگر از یک جائی در آمدی داشته باشد فرض بفرمائید از مجلس شورای ملی حقوق داشته ودر آمد دارالوکاله هم داشته در آمدها را جمع می‌کنند بعد که جمع شد تمام در آمد سالیانه او فرض بفرمائید هشت هزار تومان آمنوقت روی این تصاعد مالیات آنرا معین می‌کند آنوقت فرض بفرمائید از هشت هزار تومان هفتصد مالیات میگیرنداز آن مالیات مستغلات را که قبلا" پرداخته کم می‌کنند چون مستغلات را پرداخته است صد تومان بشهرداری داده می‌شود الباقی ششصد تومان بشهرداری داده است می‌شود والباقی ششصد تومان از حقوق مجلس شورای ملی هم فرضا" ماهیانه یازده تومان کم کرده‌اند این را هم سالیانه حساب می‌کنند تقریبا" دویست وهفتاد وتومان همان دویست وهفتاد تومان پرداخت می‌شود اینجا که می‌گوید اظهار نامه در آمد بدهد حتی در آمد مستغلات خودش را هم جزو صورت می‌فرستد بعد جمعش را حساب می‌کند مالیات مستغلات را هم حساب می‌کند واز آن مالیات کم می‌کند ومباقی اگر بدهکار شد باید بپردازد مقصود این است.

رئیس ـ آقای ملک مدنی

ملک مدنی ـ این توضیح آقای دکتر جوان آقای اعتبار بنظر بنده هر دو یکی است وعمل جاری است که الان مالیات می‌پردازد همینطوریکه فرمودیدی اگر یک نفری الان فلانقدر در آمد داشته باشد چه عملی باو می‌کنند. مبلغی را آنچه که از اد اره مربوط می‌گیرد بهمان نسبت مالیاتش را کسی می‌کنند بعد کلاسه سه فقره چهار فقره در آمد که دارد حالا در آمد مستغلات هم یکی از آن در آمدها است جمع می‌کنند وروی آن دربهر حدی که رسید طبق آن حساب می‌کنند ومالیاتش معین می‌کنند عملی که الان می‌شود این است فرض بفرمائید هزار تومان حقوق مجلسی است مالیاتش را که موضوع کرده‌اند آنوقت می‌رود روی جمع در آمدها سه هزار تومان مثلا مستقل وچیزهای دیگر هم دارد می‌شود چهار هزار تومان حسابش را می‌کنند معلوم می‌کنند مابقی مالیاتش را می‌پردازد وماین عملی است که الان معمول است.

رئیس ـ آقای طباطبائی

طباطبائی ـ عرضی ندارم.

رئیس ـ موافقین با ماده نهم برخیزند

(اکثر قیام نمودند)

رئیس ـ تصویب شد. ماده دهم قرائت می‌شود.

مخبر کمیسیون بودجه ـ در این ماده قبلا" اصلاحی شده است تقاضا می‌شود بهمان طریق که اصلاح شده قرائت شود.

رئیس ـ بهمان ترتیب خوانده می‌شود.

ماده ۱۰ـ بکارمندانی که بواسطه عدم رضایت از طرز کار آنها منتظر خدمت می‌شوند در صورت محکومیت حقوق انتظار خدمت بآنها داده نمی‌شود.

رئیس ـ آقای اوحدی:

اوحدی ـ بنده در اطراف این ماده عرایض زیادی داشتم ولی این قسمت اصلاحی تا یک اندازه عرضی بنده را گرفت فقط یک نکته دیگر باقی مانده که آن را می‌خواهم بعرض برسانم اگر توضیحی در اطراف این قسمت بشود بموقع خواهد بود مطابق قوانین وآئین نامه هائی که از هیئت دولت گذشته است برای هر وزارتخانه یک آئین نامه راجع بکارهای اداری آن وزارتخانه تعیین شده که بر طبق آن قوانین وآئین نامه‌ها محکمه اداری تشکیل ومستخدمین ادارات وکارمندان ادارات درآن محکمه محاکمه می‌شوند ویک مجازاتی هائی برای عمل‌های آنها در آن قوانین وآئین نامه‌ها مقرر شده مثلا معین شده که فلان کارمند در صورت فلان درجه محکومیت محکوم به کسر ثلث حقوق است در دو ماه یا سه ماه یا پنجماه این یک قسمت اگر اینجا ما گرفتیم که او محکوم شد ودیگر حقوق انتظار خدمتی باو داده نمی‌شود این چه درجه مجازاتی است؟ درجه مجازاتش کدام است؟ آیا آن قانون مجازات اداری لغو می‌شود یا این قسمت بر آن اضافه می‌شود زیرا در آن قانون معین شده که کسر یا کسر حقوق است یا انفصال مومقت است یا انفصال دائم. اگر دائم شد تکلیف معلوم است اگر انفصال موقت شد مدتش معین است سه ماه، شش ماه، نه ماه یکسال نه دولت باو حقوق می‌دهد نه او هم حق مطالبه دارد تا این چند ماه که منفصل است حالا اگر آمدیم کارمندی را منتظر خدمت کردیم این منتظر خدمت بعد از محکومیت حقوق ندارد آیا مدتی هم دارد یا ندارد وآیا وقتی این را بعنوان انتظار خدمت خارجیش کردیم وحقوق را هم بهش دادیم آیا او آزاد است بجای دیگر بروود یا آزاد نیست حالا حقوق که باو نمی‌دهد اسمش هم که منتظر خدمت است مدت هم ندارد که چقدر منتظر خدمت است همینقدر گفتم محکمه اداری رای داد منتظر خدمت بشود حقوق هم نمی‌گیرد این را کارش باید کرد یک توضیحی از طرف آقای وزیر دارائی اگر در اطراف این قضیه داده شود شاید اینطوری حل بشود.

وزیر دادگستری ـ برای منتظر خدمت کردن بطوریکه آقایان اطلاع دارند احتیاج به قانون نداشتیم در قانون استخدام کشوری مطلبی پیش بینی شده است مقتضیات اداری هر وقت ایجاب کرد مستخدم را ممکن است منتظر خدمت کرد اینکه اینجا پیش بینی شده است برای حل مسئله پرداخت حقوق انتظار خدمت است مواردی پیش می‌آید که مستخدمی منتظر خدمت می‌شود وباید باو حقوق هم داد یا ممکن است اینکه یک پ۱ستی حذف بشود یا یک جهات دیگر ایجاب نماید که این شخص که در فلان پست حذف شده هست درآنجا فعلا" نباشد تا وقتیکه مقتضیاتی ایجاب نمایدیا محلی باز شود بجای دیگر محسوب شود این منتظر خدمت می‌ماند وباو حقوق داده می‌شود مواردی هم هست بطوریکه آقایان اطلاع دارند که منتظر خدمت می‌شوند بجهاتی که آن جهات تاثیر دارد در ارجاع کار باو وممکن است ایجاب کند که محاکمه بشود در اینجور موارد البته نمی‌شود حقوق انتظار خدمت باو داد برای اینکه این در واقع به تقصیر یا قصور خود مستخدم دولت منتظر خدمت شده است اینجا را خود ماده پیش بینی کرده ودر نظر گرفته است در صورتیکه محکومیت پیداکند حقوق انتظار خدمت باو داده نمی‌شود واین خودش ارفاق مهمی است که درباره مستخدمین بشود وتامینی است که در واقع برای حفظ حقوق آنها شده البته تصدیق میفرمائید خیلی لازم بود که این مطلب در اینجا ذکر شود وهمین مطلب هم ذکر شده ولی تمام جزئیات امور را که نمی‌شود در قانون آورد آئین نامه‌ها را نمی‌شود در ضمن قانون آورد وقتی محاکمه تشکیل شد ورسیدگی کرد وگفت که این شخص که منتظر خدمت می‌شود تقصیر کرده است وبایستی منتظر خدمت بشود ودر همین جا هم معین می‌کند که پس از چند ماه باید باو حقوق انتظار بدهد بعلاوه در مقررات وآئین نامه‌ها هم بطور کلی راجع به محکومیت واینها تصریحاتی دارد وآن تصریحات هم ملاک عمل خواهدا بود باین جهت هم احتیاج باین نداریم در قانون که در این ماده می‌گذرد بیائیم وجزئیات امر را پیش بینی کنیم بهمین اندازه اکتفا بشود کافی است.

رئیس ـ موافقین با ماده قیام فرمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد ماده یازدهم:

ماده ۱۱ـ بوزارت کشور اجازه داده می‌شود عباس معصومی نیکرو پاسبان درجه ومامور شهربانی در بندر پهلوی را از تاریخ اول فروردین ماه ۱۳۲۰ با ماهی ۱۴۵ ریال حقوق باز نشسته نموده وحقوق او را وزارت دارائی از در آمد همگانی بپردازد وپس از در گذشتن پاسبان نامبرده همین مبلغ ببازماندگان او که استحقاق قانونی دارند پرداخت شود.

رئیس ـ موافقین با ماده یازدهم برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده دوازدهم:

ماده ۱۲ـ بوزارت پست وتلگراف اجازه داده می‌شود خدمتگزارانی که در سال ۱۳۰۵ از وزارت جنگ بوزارت پست وتلگراف وتلفن انتقال یافته بخدمت رسمی پذیرفته وآخرین حقوق ثابتی که دریافت می‌دارد ماخذ تعیین پایه آنها طبق پایه‌های مندرج در قانون استخدام کشوری قرار دهد مشروط براینکه تعیین پایه‌های مزبور از حداکثر حقوق پایه پنج تجاوز نکند وابتدای خدمت آنان در موقع ورود بخدمت بوزارت جنگ محسوب گردد. ترفیع پایه این کارمندان از تاریخ اجرای این قانون طبق مقررات قانون استخدام کشوری وآئین نامه‌های مربوط صورت خواهد گرفت.

تبصره ـ ترتیب باز نشستگی ووظیفه نرخ کسور بازنشستگی آنان بر طبق مقررات قانون استخدام کشوری ومواد اصلاحیه آن بوده در تشخیص وظیفه باز نشستگی سالهای منظور خواهد بود که از بابت آن سالها کسور بازنشستگی را بپردازد.

رئیس ـ موافقین با ماده ۱۲ بر خیزند (اغلب قیام نمودند) تصویب شد ماده سیزدهم

ماده ۱۳ـ استخدام متخصین ومهندسین ساختمان راه آهن مشمول تبصره ۳ ماده ۴ قانون مرداد ماه ۱۳۱۴ می‌باشد.

رئیس ـ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۴:

ماده ۱۴ـ تبدیل پایه افسران آرتش که بخدمات کشوری منتقل می‌گردد به پایه‌های اداری که بحقوق قبل از انتقال آنها نزدیکتر می‌باشد ممکن خواهد بود در برقراری وظیفه بازنشستگی آنها سالهائی محسوب می‌شود که کسور بازنشستگی آنها بصندوق بازنشستگی کشور عاید شده باشد.

مخبر ـ در ماده ۱۴ بنده تقاضا می‌کنم که کلمه ثابت حذف شود.

طوسی ـ خوانده می‌شود.

رئیس ـ موافقین با ماده ۱۴ برخیزند (بیشتر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۵:

ماده ۱۵ـ حقوق پایه‌های اول پزشک دومی وپزشکیاری به ماخذی که در قانون خدمت گذاری پزشکان مصوب ۷ مرداد ماه ۱۳۱۸ معین ودر سال ۱۳۱۹ نیز از همان قرار محسوب گردیده وحقوق پایه دانش یاران دانشکده پزشکی بماخذ مقرر در اصلاح قانون تاسیس دانشگاه راجع بدانشگاه پزشکی مصوب ۱۶ تیر ماه ۱۳۱۹ در ۱۳۲۰ نیز معین می‌شود.

رئیس ـ موافقین با ماده ۱۵ برخیزند .(اغلب قیام فرمودند) تصوب شد ماده ۱۶:

ماده ۱۶ـ سه دانگ ملک چوبان خالصه واقع در حوزه استان هفتم بمبلغ یکصد وشش هزار ریال به قربان احمد لو فروخته شده وبهای آن باقساطی که از میزان کل محصول ودر آمد مالکان ملک نامبرده کمتر نباشد دریافت گردد.

رئیس ـ موافقین برخیزند (اغلب قیام نمودند) ماده ۱۷:

ماده ۱۷ـ وزارت دتارائی مجاز است چهار قطعه زمین خالصه واقع در اهواز را که برابر۱/۲ ۳۴۶۸۷ متر است مبلغ۵/ ۴۴۰۱۸۳ریال بفروش برسد.

رئیس ـ موافقین با ماده ۱۷ برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۸:

ماده ۱۸ـ از اول ۱۳۱۹ لوازم ساختن کروهای بادی در جزایر وبنادر جنوب ایران از پرداخت حقوق گمرکی ومالیات راه بخشوده است مشروط بر آنکه باطلاع مامورین گمرک محل فقط بمصرف کرو سازی رسیده برسد.

مخبر ـ درماده ۱۸ یک اصلاحی لازم است که تقاضا می‌کنم بدین ترتیب اصلاح بفرمائید.

ماده ۱۸ـ از اول ۱۳۱۹ لوازم ساختن کروهای بادی در جزایر وبنادر جنوب ایران از پرداخت حقوق گمرکی ومالیات راه وبهای گواهی نامه صدور وهر گونه عوارضی که بطور مستقیم یا غیر مستقیم بر کالاهای رسیده تعلق می‌گیرد بخشوده است مشروط بر اینکه با اطلاع مامورین گمرک محل فقط بمصرف کرو سازی رسیده برسد.

(ماده ۱۸ باصلاح فوق مجددا" خوانده می‌شود)

رئیس ـ موافقین با ماده ۱۸ با اصلاحی که شده است برخیزند (اغلب برخاستند) تصویب شد ماده ۱۹:

ماده ۱۹ـ وزارت دارائی مجاز است تا حدود مبلغ سیصدمیلیون ریال از محل فروش خالصجات به بانک کشاورزی وپیشه وهنر سرمایه بدهد.

رئیس ـ موافقین با ماده ۱۹ برخیزند (اغلب قیام نمودند) تصویب شد ماده ۲۰

ماده ۲۰ـ قانون واگذاری انحصار تخک نوغان بوزارت پیشه وهنر مصوب ۲۴ بهمن ماه ۱۳۱۶ در حقوق موجود قبل از قانون موثر نخواهد بود.

مخبر ـ کلمه (انحصار) زائد است حذف می‌شود وباینطور اصلاح می‌شود قانون واگذاری تخم نوغان الی آخر

رئیس ـ موافین با ماده ۲۰ برخیزند (بیشتر قیام نمودند) تصویب شد ماده ۲۱:

ماده ۲۱ـ ماده ۱۳ متم قانون بودجه سال ۱۳۱۵ ملغی ووزارتخانه‌ها وادارات دولتی مکلف می‌شوند برنامه ارزی هر سال خود را تا آخر فروردین ماه هر سال بوزارت دارائی فرستاده وجمع هر قسمت (کار گزینی ـ مصارف مستمر مصارف غیر مستمر) را یک قلم به پهلوی طبق نرخی که از طرف دولت مقرر است در ملاحظات قسمت مربوطه بودجه‌های تفصیلی خود منظور دارند ودر صورت ضرورت ممکن است با جلب موافقت وزارت دارائی بجای اعتبار ارزی بمنظور همان مصارف ریال استفاده نماید.

رئیس ـ موافقین برخیزند (بیشتر برخاستند) تصویب شد ماده ۲۲:

ماده ۲۲: وزارت دارائی مجاز است مانده اعتبار واضافه بهای مخابرات تلگرافی وفرستاده‌های پستی سال ۱۳۱۸ و۱۳۱۹ را در حساب بودجه سالهای نامبرده جمعا" وخرجا" منظور نماید.

رئیس ـ موافقین با ماده ۲۲ برخیزند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد ماده ۲۳:

ماده ۲۳ـ کارمندانی که برای پرداخت مصارف مستمر که برای پرداخت مصارف مستمر وغیر مستمر وبا هزینه ماموریت خود آنها از طرف مامورین ذیحساب مستقیما" یا توسط خزانه داری کل وجوهی بآنها پرداخته می‌شود مکلفند در ظرف مدتی که تمام وجوه جمعی آنها واریخت نشده است تا پانزدهم ماه بعد اسناد قطعی هزینه هائی که در ماه قبل پرداخته‌اند بپوست بسیاهه که در آن مبلغ جمعی وجمع اسناد هزینه ومبلغ موجودی معین شده باشد ذیحساب مربوط تسلیم نمایند. چنانچه کارمندان بیش از گفته که در خارج از محل توقیف ذیحساب مقیم باشند باید اسناد وسیاهه را از تاریخ مقرر در پاکت‌های سفارشی بعنوان ذیحساب به پست تسلیم نماید در صورت تاخیر تا سی روز به نسبت عده روزهای تاخیر از دریافت حقوق ومزایای شغل خود محروم بوده بعد از آن شغل از خود معاف شده وبرای وصول بدهی آنها باید طبق ماده ۱۰ متمم قانون بودجه ۱۳۱۵ اقدام شود مامورین مربوطه ذی حساب مکلفند موارد تخلف را برای رسیدگی بوقوع تخلف وصدور قرار بدیون محاسبات گزارش بدهند.

رئیس ـ آقای اوحدی

اوحدی ـ در این ماده به مختصر عرض بنده این است که مسنویسد این قبیل کارمندانی تا پانزدهم ماه بعد باید صورت حساب خودشان را باداره مربوط تسلیم کنند واگر تا پانزده روز بعد از تسلیم نکردند وسی روز تاخیر کردند نسبت باین ۳۰ روز تاخیر یک مجازاتنی دارند مجازات قسمت اول این است که از حقوق ومزایای استخدامی محرومند مجازات قسمت دوم این است که معاف هستند از شغل. متبادر از لغت معاف آنچه تا بحال وزارت کشوری شنیده بودیم این است که ایشان دیگر نباید مستخدم دولت باشند ومعافش می‌کنند که آقا برو پی کارت آیا مقصود از این معافی که در اینجا نوشته شده همین معنی اراده شده است با یک معنای دیگر اگر همین معنی است که سی روز چون شده است سی ویکروز ویکروز وآنوقت آنوجه داده است آقای وزیر دارائی باین عرض مختصر بنده یک توجهی بفرمائید نکته دیگر آن عبارت بعد این ماده است یعنی عبارت اخیر این ماده که می‌نویسد وبرای وصول بدهی آنها باید طبق ماده ۱۰ متمم قانون بودجه ۱۳۱۵ اقدام شود این جا صحبت صحبت ندادن نبودن صحبت تاخیر در دادن آن این مجازات را دارد وباید هم بدهد ولی صحبت ندادن نبود صحبت تاخیر در دادن بود آن این مجازات را دارد وباید هم بدهد ولی صحبت ندادن در کار نبود وگفته شد اگر از سی روز تجاوز کرد آنوقت از خدمت معاف بشود این اشاره بآن است یعنی اگر باز هم بیاورد بدهد معاف است اگر نداد که دیگر در ماده عنوان ندارد پس این عبارت ناسیلس است ونمیرساند که اگر نداد باید معاف شود این که نوشته است دیگر باقی توضیحات با خود آقای وزیر است.

وزیر دادگستری ـ بنده باز باید عرض کنم که همه جزئیات را نمی‌شود در قانون پیش بینی کرد ملاحظه بفرمائید بااینکه این ماده طول کلامش این اندازه است باز هم آقا اشکال کردند اگر بخواهیم اینها را هم برش بیفزائیم آنوقت خواهید دید که این ماده چقدر طولانی می‌شود واین ترتیب هم از رویه قانون گذاری خارج است که در یک ماده تمام جزئیات رویش ذکر شود خصوصا" جزئیاتی که متفرعات است وباید در آئین نامه‌ها قید شود احتیاج ندارد که در قانون ذکر شود اما آنچه اینجا گفته شده است باراده مربوطه اش بپردازد وتصفیه کند واین که لا محاله صورت را بدهد برای این بود که از دافع الوقت کردن جلوگیری شود اینجا بطوری که در قانون ذکر شده است ونماینده محترم هم توجه بفرمایندیک سی روز است ویکی از سی روز ببعد تاسی روز که گذشت حکمی دیگر دارد وباید هم همینطور باشد برای اینکه تسریع بکند رساندن حساب را تنظیم بکند وبدهد که اگر بمسامحه او حساب را نگاهداشته است وجزئیات این امرالبته در آئین نامه که وزارتخانه أی تنظیم می‌کند پیش بینی می‌شود واحتیاج ندارد به این که در قانون ما تمام جزئیات را پیش بینی کنیم وتصور می‌کنم همینقدر که انجا نوشته شده است مقصود را میرساند ودیگر احتیاجی بطول کلام بیشتری نیست.

رئیس ـ آقای انوار

انوار ـ عرضی ندارم

رئیس ـ موافقین با ماده ۲۳ برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۲۴:

ماده ۲۴ـ وزارت دارائی مجاز است مدیونینی که بعلت نداشتن تونائی دین خودشان را در موعد معین نپرداخته‌اند وباین جهت خسارت دیر کرد بآنها تعلق گرفته است در صورتیکه اصل بدهی خودشان را در سررسیدی که معین می‌شود تادیه نمودند آنها را از پرداخت خسارت دیر کرد معاف نماید

مخبر ـ کلمه (دین) در این ماده به (وام) تغییر می‌کند

رئیس ـ موافقین با ماده ۲۴ با اصلاحی که شد برخیزند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد ماده ۲۵:

ماده ۲۵ـ بنگاه بهره برداری وزارت دارائی وبنگاه کل تعاون مشمول مقررات تبصره ماده ۲۸ قانون متم بودجه ۱۳۱۳ می‌باشد.

رئیس ـ موافقین با ماده ۲۵ برخیزند (بیشتر برخاستند) تصویب شد ماده ۲۶:

ماده ۲۶ـ وزارت دارائی مجاز است اسناد هزینه معوقه تا آخر سال ۱۳۱۸ را که از لحاظ کامل نبودن تشریفات محاسباتی در موجودی حساب ادارات دولتی شهرستانها مرکز باقیمانده وپس از تحقیق کامل با تصویب هیئت وزیران واریز نماید.

رئیس ـ موافقین با ماده ۲۶ برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۲۷:

ماده ۲۷ـ میزان تنخواه گران خزانه داری کل برابر سیصد میلیون ریال مقرر می‌شود.

رئیس ـ موافقین با ماده ۲۷ برخیزند (عده زیادی قیام کردند) تصویب شد ماده ۲۸:

(بر حسب اصلاح آقای اعتبار مخبر کمیسیون بودجه بشرح زیر قرائت می‌شود)

ماده ۲۸ ـ از تاریخ فوت مرحوم ابوالحسن پیرنیا ماهی یکهزار وپانصد ریال وظیفه درباره عیال ودخترهای صغیر آن مرحوم مادام که شوهر اختیار نکرده‌اند برقرار می‌شود.

رئیس ـ آقایان موافقین برخیزند (عموم نمایندگان برخاستند) تصویب شد ماده بیست ونهم

ماده ۲۹ـ ماهی پانصد ریال از نهم دیماه ۱۳۱۹ درباره عیال وشش فرزند عبدالحسین ضرابیان کارمند ضرابخانه که در راه ایفای وظیفه از بین رفته است برقرار می‌شود

رئیس ـ آقایان موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده سی ام خوانده می‌شود.

ماده ۳۰ـ دولت مجاز است براساس معامله متقابل برای عبور کالا از ایران حق ترانزیت معین ودریافت نماید.

رئیس ـ آقایان موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده سی ویکم

ماده ۳۱ـ یکصد وهشتاد هزار ریال بر ماده اول بودجه هزینه‌های ۱۳۲۰ کشور افزوده می‌شود

رئیس ـ آقایان برخیزند (اغلب برخاستند) تصویب شد ماده سی ودو

ماده ۳۲ـ بنگاه هائی که تمام سرمایه آنها متعلق بدولت است می‌توانند مجمع عمومی سالیانه خود را تا پانزده روز بعد از تسلیم ترازنامه ببازرسها دعوت نماید.

رئیس ـ موافقین با این ماده برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده سی وسوم

ماده ۳۳ـ مقرات ماده ۱۰ متم قانون بودجه است ۱۳۱۷ کشور شامل کالاهای غیر انحصاری اعم از کالاهای داخله یا خارجه نیز می‌باشد.

رئیس ـ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده سی وچهار

ماده ۳۴ـ موارد زیر در سال ۱۳۲۰ بقوت خود باقی است

ماده ۹و۷ متمم سال ۱۳۱۸

ماده ۱ متمم قانون بودجه ۱۳۱۶

ماده ۲۴ قانون متم بودجه ۱۳۱۴

ماده ۶ متمم قانون بودجه ۱۳۱۳

ماده ۴ متمم قانون بودجه ۱۳۱۲

ماده ۱۲ متمم قانون بودجه ۱۳۱۷ تا پایان سال ۱۳۲۱ تمدید می‌شود

رئیس ـ آقایان موافقین قیام نمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد مذاکره در کلیات است آقای موید احمدی

موید احمدی ـ بنده سه چهار ماده از این قانون متمم بودجه را که بطور دقت ملاحظه کردم آن وعده که آقای وزیر دارائی دادند وبنده هم در آن نطقی که در ضمن قانون بودجه کردم یکی ماده راجع بمجازات بود نکه نوشته شده اگر صاحبان حساب خودشان را تا پانزده روز از ماه بعد ندهند مجازات دارند موبا این ترتیب امیدواری حاصل است که قانون تفرغ بودجه در پانزدهم اسفند ماه بمجلس می‌آید واین بدیهی است بر حسب این قانون (در خود قانون اساسی است) باید در پانزدهم اسفند لایحه تفرغ بودجه بمجلس بیاید پس پانزده روز که در نظر گرفته‌اند از این نظر است واگر مجازات هم سخت نباشد نخواهد توانست ویکی هم این ماده بود که الان گذشت که تا ۱۳۱۸ را حسابش را یکجوری ببیندند چون تا آن موقع حساب درستی نبوده است واز این وقت ببعد است که دفتر وحساب منظم ودرست پیدا شده است این است که پیش بینی شده است در ماده ۲۶ که مال سابق را هم باید این جوری بتصویب هیئت وزراء برساند از این نظر بود که خواستم تشکرات خودم را عرض کنم که مواد این قانون بما وعده می‌دهد که قانون تفرغ بودجه در اسفند ۱۵ ماه ۱۳۲۰ انشاء الله بمجلس شورای ملی تقدیم خواهد شد.

رئیس ـ موافقین با مواد ۳۴ گانه متمم بودجه ۱۳۲۰ ورقه سفیدخواهند داد

(اخذ آرا بعمل آمد ۸۵ ورقه سفید شمرده شد)

رئیس ـ عده حاضر در موقع اعلام رای ۸۶ باتفاق آراء تصویب شد

ـ شور وتصویب لایحه تفرغ بودجه سال

۳ـ شور وتصویب لایحه تفرغ بودجه سال

۱۳۱۸ مجلس شورای ملی

رئیس ـ گزارش کمیسیون محاسبات مجلس راجع بتفریغ بودجه سال ۱۳۱۸ مجلس ورای ملی مطرح است. گزارش کمیسیون قرائت می‌شود.

گزارش از کمیسیون محاسبات بمجلس شورای ملی

کمیسیون محاسبات لایحه شماره ۱۰۶۸ کارپردازی راجع بتفریغ بودجه سال ۱۳۱۸ مجلس شورای ملی باحضور آقایان کارپردازان تحت شور ومداقه قرارداده با توضیحات کاملی که در اطراف اقلام وارقام جزء آن داده شده است پس از تطبیق آنها باسناد ومدارک مث بته ودفاتر مربوط بامداد پیشنهادی موافقت حاصل شده اینک گزارش آن بعرض می‌رسد.

رئیس ـ مذاکره در کلیات است مخالفتی نیست ؟(اظهاری نشد) رای می‌گیریم بورود در ماده آقایان موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده اول:

ماده ۱ـ هزینه مجلس شورای ملی از بابت ۱۲ ماهه سال ۱۳۱۸ موافق قسمت ۱و۲ پیوست بر طبق بودجه مصوبه مبلغ نه میلیون وهفتصدوهفتاد وپنج دینار تصویب می‌شود.

رئیس ـ آقایان موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده دوم:

ماده ۲ـ در آمد چاپخانه مجلس وباغ بهارستان از بابت سال ۱۳۱۸ مبلغ سه میلیون و دویست وهشتادو هزار وچهار صدوشصت ونه ریال وبیست وپنج دینار بطریق زیر تصویب می‌شود:

بر طبق مصوب قانون ۱۰ تیر ۱۳۱۸ بمصرف ساختمان جدید چاپخانه مجلس رسیده است ۵۰۰۰۰۰ ریال عاید خزانه کشور گردیده است۵۰/ ۲۶۰۴۸۵۱ طلب از مجله ایران امروز که وصول و ابصال خواهد شد۱۷۵۶۱۷/۷۵ وجمع کل ۳۲۸۰۴۶۹/۲۵ ریال می‌شود.

رئیس ـ موافقین با ماده دوم برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد مذاکره در کلیات دوم است آقایان نظری ندارند ؟(اظهاری نشد) آقایان موافقین نسبت بمجموع مواد ورقه سفید خواهند داد

(اخذ آراء واستخراج آن نبعمل خواهد آمد ۸۴ ورقه سفید شمرده شد)

رئیس ـ عده حضار در مواعلام رای ۸۷ نفر با کثرت ۸۴ رای تصویب شد.

ـ موقع ودستور جلسه بعد ـ ختم جلسه

۴ـ موقع ودستور جلسه بعد ـ ختم جلسه

رئیس ـتصویب میفرمائید جلسه را ختم کنیم (صحیح است) جلسه آینده روز پنجشنبه ۱۴ فروردین ماه ۱۳۲۰سه ساعت پیش از ظهر دستورانتخاب هیئت رئیسه

(مجلس سه ربع ساعت بعداز ظهر ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی ـ حسن اسفندیاری

قانون های تصویب شده

قانون متمم قانون بودجه سال ۱۳۲۰

ماده ۱ـ دولت مجاز است تعرفه پست وتلگراف را با تصویب هیئت وزیران تعیین نماید.

ماده ۲ـ بکلیه دادوستدهای دولتی وغیردولتی که بصورت حراج ومزایده از طریق آگهی بعمل می‌آید بشرح زیر مالیات از فروشنده دریافت می‌شود.

از اموال منقول صدی ۵ واز غیر منقول صدی ۲

اموال متعلق به آرتش ونمایندگان سیاسی وحراج ومزایده ثبت اسناد واملاک تا میزان طلب بستانکار از این مالیات بخشوده است.

ماده ۳ـ مالیات اشیاء وجوهی که با اجازه هیئت وزیران بمعرض لاتار وبخت آزمایی گذارده می‌شود پنج در صد از جوائز است.

ماده ۴ـ هرگاه صاحبان وسائط نقلیه غیر موتوری ودوچرخه وسه چرخه از پرداخت مالیات تا سررسید معین تخلف نماید نصف مبلغ مالیات بعنوان جریمه وبرای هر ماه نیز یک در صد خسارت دیر کرد باید بپردازد.

رئیس ـ موافقین برخیزند

ماده ۵ـ از اول سال ۱۳۲۰ بموافقت نامه یا پروانه ورود کالا بایران وپروانه گمرکی صدور کالا از ایران برابر یک درصد بهای کالا تمبر الصاق می‌شود.

ماده ۶ـ دولت می‌تواند بنا به پیشنهاد وزارت دارائی مالیات نیروی برقی را که بمصرف بنگاههای عمومی وتاسیسات خیریه می‌رسد تخفیف بدهد.

ماده ۷ـ ماده ۱۹ قانون متمم بودجه سال ۱۳۱۹ تا آخر سال ۱۳۲۰ تمدید می‌شود وزارت دارائی مجاز است از وصول خسارت دیر کرد بدهی کلیه اشخاصی که بقای بدهی شانرا بابت اجاره خالصیات تهران تا آخر سال ۱۳۱۸ نقدا" بپردازد وبا قرار پرداخت آنرا باقساط بدهند خسارت دیر کرد مطالبه ننماید.

تبصره ـ بدهی‌های مربوط بآبها وزمین بها ویبذر ومساعده نیز مشمول ماده ۱۹ قانون متمم بودجه سال ۱۳۱۹ خواهد بود.

ماده ۸ـ خرید وفروش کالاهای که حق انحصار صدور آن طبق قانون وتصویب نامه بدولت واگذار شده است بدون اجازه ادارات وبنگاههای مربوط دولتی بعنوان قاچاق داشته ومرتکبین طبق قانون مربوط تعقیب خواهند شد.

ماده ۹ـ در آمد مستغلات از نظر مالیات مشمول قوانین مشمولی قوانین مخصوص بخود می‌باشد لیکن صاحبان این نوع در آمدها مکلفند تا ۱۵ خرداد ماه هر سال کلیه اجازه بهائی را کع مستغلات خود در سال پیش دریافت داشته‌اند ضمن شامل در آمدهای مشمول مالیات بر در آمد خود در اظهار نامه رسمی نوشته وباداره دارائی محل تسلیم وپس از وضع آنچه که بشهرداریها پرداخت می‌شود چنانچه میزان در آمد آنها با در نظر گرفتن نرخ‌های مقرر در ماده اول قانون اصلاح قانون مالیات بر در آمد مصوب ۲۷ اسفند ۱۳۱۷ مشمول مالیات بیشتری شناخته شود مابه التفاوت مالیات متعلقه را بپردازد.

ماخذ وصول این مالیات در سال ۱۳۲۰ در آمد سال ۱۳۱۹ صاحبان مستغلات می‌باشد.

آئین نامه تشخخیص ووصول این مالیات بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

ماده ۱۰ـ بکارمندانی که بواسطه عدم رضایت از طرز کار آنها منتظر خدمت می‌شوند در صورت محکومیت حقوق انتظار خدمت بآنها داده نمی‌شود.

ماده ۱۱ـ بوزارت کشور اجازه داده می‌شود عباس معصومی نیکرو پاسبان درجه ومامور شهربانی در بندر پهلوی را از تاریخ اول فروردین ماه ۱۳۲۰ با ماهی ۱۴۵ ریال حقوق باز نشسته نموده وحقوق او را وزارت دارائی از در آمد همگانی بپردازد وپس از در گذشتن پاسبان نامبرده همین مبلغ ببازماندگان او که استحقاق قانونی دارند پرداخت شود.

رئیس ـ موافقین با ماده یازدهم برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده دوازدهم:

ماده ۱۲ـ بوزارت پست وتلگراف اجازه داده می‌شود خدمتگزارانی که در سال ۱۳۰۵ از وزارت جنگ بوزارت پست وتلگراف وتلفن انتقال یافته بخدمت رسمی پذیرفته وآخرین حقوق ثابتی که دریافت می‌دارد ماخذ تعیین پایه آنها طبق پایه‌های مندرج در قانون استخدام کشوری قرار دهد مشروط براینکه تعیین پایه‌های مزبور از حداکثر حقوق پایه پنج تجاوز نکند وابتدای خدمت آنان در موقع ورود بخدمت بوزارت جنگ محسوب گردد. ترفیع پایه این کارمندان از تاریخ اجرای این قانون طبق مقررات قانون استخدام کشوری وآئین نامه‌های مربوط صورت خواهد گرفت.

تبصره ـ ترتیب باز نشستگی ووظیفه نرخ کسور بازنشستگی آنان بر طبق مقررات قانون استخدام کشوری ومواد اصلاحیه آن بوده در تشخیص وظیفه باز نشستگی سالهای منظور خواهد بود که از بابت آن سالها کسور بازنشستگی را بپردازد.

ماده ۱۳ـ استخدام متخصین ومهندسین ساختمان راه آهن مشمول تبصره ۳ ماده ۴ قانون مرداد ماه ۱۳۱۴ می‌باشد.

ماده ۱۴ـ تبدیل پایه افسران آرتش که بخدمات کشوری منتقل می‌گردد به پایه‌های اداری که بحقوق قبل از انتقال آنها نزدیکتر می‌باشد ممکن خواهد بود در برقراری وظیفه بازنشستگی آنها سالهائی محسوب می‌شود که کسور بازنشستگی آنها بصندوق بازنشستگی کشور عاید شده باشد.

ماده ۱۵ـ حقوق پایه‌های اول پزشک دومی وپزشکیاری به ماخذی که در قانون خدمت گذاری پزشکان مصوب ۷ مرداد ماه ۱۳۱۸ معین ودر سال ۱۳۱۹ نیز از همان قرار محسوب گردیده وحقوق پایه دانش یاران دانشکده پزشکی بماخذ مقرر در اصلاح قانون تاسیس دانشگاه راجع بدانشگاه پزشکی مصوب ۱۶ تیر ماه ۱۳۱۹ در ۱۳۲۰ نیز معین می‌شود.

ماده ۱۶ـ سه دانگ ملک چوبان خالصه واقع در حوزه استان هفتم بمبلغ یکصد وشش هزار ریال به قربان احمد لو فروخته شده وبهای آن باقساطی که از میزان کل محصول ودر آمد مالکان ملک نامبرده کمتر نباشد دریافت گردد.

ماده ۱۷ـ وزارت دتارائی مجاز است چهار قطعه زمین خالصه واقع در اهواز را که برابر۱/۲ ۳۴۶۸۷ متر است مبلغ۵/ ۴۴۰۱۸۳۰ ریال بفروش برسد.

ماده ۱۸ـ از اول ۱۳۱۹ لوازم ساختن کروهای بادی در جزایر وبنادر جنوب ایران از پرداخت حقوق گمرکی ومالیات راه وبهای گواهی نامه صدور وهر گونه عوارضی که بطور مستقیم یا غیر مستقیم بر کالاهای رسیده تعلق می‌گیرد بخشوده است مشروط بر اینکه با اطلاع مامورین گمرک محل فقط بمصرف کرو سازی رسیده برسد.

ماده ۱۹ـ وزارت دارائی مجاز است تا حدود مبلغ سیصدمیلیون ریال از محل فروش خالصجات به بانک کشاورزی وپیشه وهنر سرمایه بدهد.

ماده ۲۰ـ قانون واگذاری انحصار تخک نوغان بوزارت پیشه وهنر مصوب ۲۴ بهمن ماه ۱۳۱۶ در حقوق موجود قبل از قانون موثر نخواهد بود.

ماده ۲۱ـ ماده ۱۳ متم قانون بودجه سال ۱۳۱۵ ملغی ووزارتخانه‌ها وادارات دولتی مکلف می‌شوند برنامه ارزی هر سال خود را تا آخر فروردین ماه هر سال بوزارت دارائی فرستاده وجمع هر قسمت (کار گزینی ـ مصارف مستمر مصارف غیر مستمر) را یک قلم به پهلوی طبق نرخی که از طرف دولت مقرر است در ملاحظات قسمت مربوطه بودجه‌های تفصیلی خود منظور دارند ودر صورت ضرورت ممکن است با جلب موافقت وزارت دارائی بجای اعتبار ارزی بمنظور همان مصارف ریال استفاده نماید.

ماده ۲۲ - وزارت دارائی مجاز است مانده اعتبار واضافه بهای مخابرات تلگرافی وفرستاده‌های پستی سال ۱۳۱۸ و۱۳۱۹ را در حساب بودجه سالهای نامبرده جمعا" وخرجا" منظور نماید.

ماده ۲۳ـ کارمندانی که برای پرداخت مصارف مستمر که برای پرداخت مصارف مستمر وغیر مستمر وبا هزینه ماموریت خود آنها از طرف مامورین ذیحساب مستقیما" یا توسط خزانه داری کل وجوهی بآنها پرداخته می‌شود مکلفند در ظرف مدتی که تمام وجوه جمعی آنها واریخت نشده است تا پانزدهم ماه بعد اسناد قطعی هزینه هائی که در ماه قبل پرداخته‌اند بپوست بسیاهه که در آن مبلغ جمعی وجمع اسناد هزینه ومبلغ موجودی معین شده باشد ذیحساب مربوط تسلیم نمایند. چنانچه کارمندان بیش از گفته که در خارج از محل توقیف ذیحساب مقیم باشند باید اسناد وسیاهه را از تاریخ مقرر در پاکت‌های سفارشی بعنوان ذیحساب به پست تسلیم نماید در صورت تاخیر تا سی روز به نسبت عده روزهای تاخیر از دریافت حقوق ومزایای شغل خود محروم بوده بعد از آن شغل از خود معاف شده وبرای وصول بدهی آنها باید طبق ماده ۱۰ متمم قانون بودجه ۱۳۱۵ اقدام شود مامورین مربوطه ذی حساب مکلفند موارد تخلف را برای رسیدگی بوقوع تخلف وصدور قرار بدیون محاسبات گزارش بدهند.

ماده ۲۴ـ وزارت دارائی مجاز است مدیونینی که بعلت نداشتن تونائی دین خودشان را در موعد معین نپرداخته‌اند وباین جهت خسارت دیر کرد بآنها تعلق گرفته است در صورتیکه اصل بدهی خودشان را در سررسیدی که معین می‌شود تادیه نمودند آنها را از پرداخت خسارت دیر کرد معاف نماید

ماده ۲۵ـ بنگاه بهره برداری وزارت دارائی وبنگاه کل تعاون مشمول مقررات تبصره ماده ۲۸ قانون متم بودجه ۱۳۱۳ می‌باشد.

ماده ۲۶ـ وزارت دارائی مجاز است اسناد هزینه معوقه تا آخر سال ۱۳۱۸ را که از لحاظ کامل نبودن تشریفات محاسباتی در موجودی حساب ادارات دولتی شهرستانها مرکز باقیمانده وپس از تحقیق کامل با تصویب هیئت وزیران واریز نماید.

ماده ۲۷ـ میزان تنخواه گران خزانه داری کل برابر سیصد میلیون ریال مقرر می‌شود.

ماده ۲۸ ـ از تاریخ فوت مرحوم ابوالحسن پیرنیا ماهی یکهزار وپانصد ریال وظیفه درباره عیال ودخترهای صغیر آن مرحوم مادام که شوهر اختیار نکرده‌اند برقرار می‌شود.

ماده ۲۹ـ ماهی پانصد ریال از نهم دیماه ۱۳۱۹ درباره عیال وشش فرزند عبدالحسین ضرابیان کارمند ضرابخانه که در راه ایفای وظیفه از بین رفته است برقرار می‌شود

ماده ۳۰ـ دولت مجاز است براساس معامله متقابل برای عبور کالا از ایران حق ترانزیت معین ودریافت نماید.

ماده ۳۱ـ یکصد وهشتاد هزار ریال بر ماده اول بودجه هزینه‌های ۱۳۲۰ کشور افزوده می‌شود

ماده ۳۲ـ بنگاه هائی که تمام سرمایه آنها متعلق بدولت است می‌توانند مجمع عمومی سالیانه خود را تا پانزده روز بعد از تسلیم ترازنامه ببازرسها دعوت نماید.

ماده ۳۳ـ مقرات ماده ۱۰ متم قانون بودجه است ۱۳۱۷ کشور شامل کالاهای غیر انحصاری اعم از کالاهای داخله یا خارجه نیز می‌باشد.

ماده ۳۴ـ موارد زیر در سال ۱۳۲۰ بقوت خود باقی است

ماده ۹ و ۷ متمم سال ۱۳۱۸

ماده ۱ متمم قانون بودجه ۱۳۱۶

ماده ۲۴ قانون متم بودجه ۱۳۱۴

ماده ۶ متمم قانون بودجه ۱۳۱۳

ماده ۴ متمم قانون بودجه ۱۳۱۲

ماده ۱۲ متمم قانون بودجه ۱۳۱۷ تا پایان سال ۱۳۲۱ تمدید می‌شود

این قانون که مشتمل بر سی چهار ماده است در جلسه بیست ودوم دیماه یکهزار وسیصدونوزده بتصویب مجلس شورای ملی رسید.

رئیس مجلس شورای ملی ـ حسن اسفندیاری