مذاکرات مجلس شورای ملی ۱ خرداد ۱۳۱۷ نشست ۴۲

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری یازدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری یازدهم

قوانین بنیان ایران نوین
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری یازدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱ خرداد ۱۳۱۷ نشست ۴۲

دوره یازدهم قانونگذاری

مذاکرات مجلس

صورت مشروح مجلس روز یکشنبه یکم خرداد ماه ۱۳۱۷

فهرست مطالب

۱- تصویب صورت مجلس

۲- بقیه شور اول لایحه اصول محاکمات حقوقی از ماده ۵۴۹

۳- موقع و دستور جلسه بعد – ختم جلسه

(مجلس یک ساعت و نیم پیش از ظهر بریاست آقای اسفندیاری تشکیل گردید)

صورت مجلس روز یکشنبه ۲۵ اردیبهشت ماه را آقای مؤید احمدی (منشی) قرائت نمودند

- تصویب صورت مجلس

(۱- تصویب صورت مجلس)

رئیس – در صورت مجلس نظری نیست؟

(گفته شد – خیر)

صورت مجلس تصویب شد.

- بقیه شور اول لایحه اصول محاکمات حقوقی از ماده ۵۴۹

(۲- بقیه شور اول لایحه اصول محاکمات حقوقی از ماده ۵۴۹)

رئیس - بقیه شور اول لایحه اصول محاکمات حقوقی از ماده ۵۴۹ شروع می‌شود.

مبحث هفتم – در اقدام تمیز بعد از نقض

ماده ۵۴۹ – دیوان تمیز پس از نقض حکم یا قرار رسیدگی در ماهیت دعوی را به محکمه که مطابق مواد زیر معین می‌شود ارجاع می‌نماید.

رئیس – ماده ۵۵۰

ماده ۵۵۰ – اگر حکم به واسطه عدم صلاحیت محکمه نقض شده محکمه تمیز دعوی را مستقیما به محکمه که صلاحیت رسیدگی را دارد محول می‌کند و در سایر موارد به شعبه دیگر همان محکمه که حکم منقوض را داده است رجوع می‌نماید و اگر محکمه بیش از یک شعبه نداشته باشد و یا دارای شعبه دیگر بوده ولی دیوام تمیز ارجاع به محکمه دیگری را مقتضی بداند دیوان تمیز محکمه را که در عرض محکمه حاکمه است معین و رسیدگی مجدد را به آن ارجاع می‌نماید.

رئیس – ماده ۵۵۱

ماده ۵۵۱ – رسیدگی مجدد پس از نقض قرارهائیکه قابل تمیز است به همان محکمه و شعبه که قرار را داده است ارجاع خواهد شد.

رئیس – ماده ۵۵۲

ماده ۵۵۲ – اگر یکی از دو حکم یا قرار مغایر موافق قانون بوده و دیگیر نقض شود مجددا به دعوی رسیدگی نمی‌شود و هر گاه هر دو حکم یا قرار نقض شود موافق ماده ۵۵۰ عمل خواهد شد.

رئیس – ماده ۵۵۳

ماده ۵۵۳ – برای تجدید رسیدگی به دعوی بعد از نقض تقدیم عریضه جدید لازم نیست و ارائه حکم دیوان تمیز کافی است.

رئیس – ماده ۵۵۴

ماده ۵۵۴ – هر گاه حکم یا قراری در دیوان تمیز نقض شود و حکم یا قرار محکمه‌ای که رسیدگی به دعوی پس از نقض به آن ارجاع شده مستند به علل و اسبابی که حکم یا قرارمنقوض مبنی بر آن بوده است باشد و یکی از طرفین نقض آنرا بخواهد رسیدگی به این درخواست باید در هیئت عمومی دیوان تمیز بعمل آید و اگر آن حکم یا قرار اولی شده بود نقض شود محکمه که رسیدگی به دعوی به آن ارجاع شده مکلف است از نظر دیوان تمیز تبعیت نماید.

رئیس – ماده ۵۵۵

ماده ۵۵۵ – در احکام دیوان تمیز باید نام و شهرت و محل اقامت طرفین و حکم یا قراری که به تمیز رجوع شده و خلاصه اعتراضات و دلائلی که مستدعی تمیز برای نقض حکم یاقرار اظهار کرده قید و اسبابی که موجب نقض یا ابرام حکم یا قرار می‌شود بطور روشن و کامل ذکر گردد.

رئیس – ماده ۵۵۶

ماده ۵۵۶ – رونوشت احکام دیوان تمیز به توسط مدعی العموم دیوان مذکور بوزارت عدلیه فرستاده می‌شود.

رئیس – ماده ۵۵۷

مبحث هشتم – در تمیزی که ازطرف مدعی العموم درخواست می‌شود.

ماده ۵۵۷ – هر گاه حکمی یا قرار قطعی مخالف قانون صادر شده و هیچیک از طرفین دعوی در موعد مقرر استدعای تمیز نکره باشند مدعی العموم دیوان تمیز حق دارد برای محافظت قانون نسبت به آن حکم یا قرار تمیز بخواهد در این مورد نقض دیوان تمیز درباره اصحاب دعوی موثر نبوده و فقط برای حفظ قانون است.

رئیس – ماده ۵۵۸

ماده ۵۵۸ – درخواست تمیز از طرف مدعی العموم دیوان تمیز مدت ندارد و هر وقت مطلع شد می‌تواند درخواست تمیز نماید.

رئیس – ماده ۵۵۹

ماده ۵۵۹ – در رسیدگی تمیزی که درخواست آن از طرف مدعی العموم شده هر گاه حکم یا قرار نقض شد بلاارجاع خواهد بود.

رئیس – ماده ۵۶۰

فصل دوم – در اعتراض شخص ثالث

ماده ۵۶۰ – اگر در خصوص دعوائی حکم یا قراری صادر شودکه به حقوق شخص ثالث خللی وارد آورد و آن شخص یا نماینده او در مرحله محاکمه‌ای که منتهی به حکم یا قرار شده است بعنوان اصحاب دعوی دخالت نداشته می‌تواند بر آن حکم یا قرار اعتراض نماید.

رئیس – ماده ۵۶۱

ماده ۵۶۱ – در مورد ماده قبل شخص ثالث حق دارد به هر گونه حکم و قرار از محاکم بدوی و استینافی اعتراض کند و نسبت به حکم حکم نیز کسانیکه خود یا نماینده آنها در تعیین حکم شرکت نداشته‌اند می‌توانند بعنوان شخص ثالث اعتراض کنند.

رئیس – ماد ۵۶۲

ماده ۵۶۲ – اعتراض شخص ثالث دو قسم است:

اعتراض اصلی و اعتراض طاری (غیر اصلی)

اعتراض اصلی عبارت از اعتراضی است که ابتداء از طرف شخص ثالث بشود.

اعتراض طاری (غیر اصلی) اعتراض یکی از طرفین است به حکم یا قراری که سابقا در یک محکمه صادر شده و در اثناء محاکمه طرف دیگر برای اثبات مدعای خود آن حکم یا قرار را ابراز نمود.

رئیس – آقای طباطبائی

طباطبائی – عرض کنم در قانون فعلی هم البته این عنوان هست اعتراض اصلی و اعتراض طاری ولی بنده معتقدم چنانچه در کمیسیون هم مذاکره شد اعتراض طاری لازم نیست همان اصلی و غیر اصلی کافی است.

رئیس – ماده ۵۶۳

ماده ۵۶۳ – اعتراض اصلی باید به موجب عرضحال باشد و این عرضحال به محکمه داده می‌شود که حکم یا قرار معترض علیه را صادر کرده ترتیب محاکمه مانند محاکمه بدوی است.

رئیس – ماده ۵۶۴

ماده ۵۶۴ – اعتراض طاری بدون اینکه محتاج به تقدیم عرضحال جدید باشد در محکمه که دعوی در آنجا رویت می‌شود بعمل خواهد آمد ولی اگر درجه آن محکمه پائین تر از محکمه باشد که حکم یا قرار معترض علیه را صادر کرده لازم است معترض عریضه به محکمه که حکم یا قرار را صادر کرده است تقدیم نماید و موافق اصول در آن محکمه محاکمه می‌شود.

رئیس – ماده ۵۶۵

ماده ۵۶۵ – ممکن است اعتراض تا روز اجراء حکم معترض علیه بشود و بعد از اجراء حکم معترض علیه نیز شخص ثالث می‌تواند اعتراض نماید مگر اینکه ثابت شود که حقوق که اساس و ماخذ اعتراض است به جهتی از جهات قانون ساقط شده است.

رئیس – آقای اوحدی

اوحدی – عرض مختصر بنده این است که در این ماده و سایر مواد نوشته شده معترض علیه در صورتیکه به عقیده بنده صحیح نیست باید اصلاح شود به معترض عنه چون قرار و حکم معترض عنه است نه معترض علیه.

رئیس – ماده ۵۶۶

ماده ۵۶۶ – در صورت وقوع اعتراض طاری از طرف شخص ثالث هر گاه محکمه تشخیص دهد حکمی که در خصوص شخص ثالث هر گاه محکمه تشخیص دهد حکمی که در خصوص اعتراض مذکور صادر می‌شود موثر در اصل دعوی خواهد بود حکم اصل دعوی را به تاخیر انداخته منتظر نتیجه دعوی اعتراض می‌شود و الا به دعوی اصلی رسیدگی کرده رای می‌دهد – هر گاه رسیدگی به اعتراض موافق ماده ۵۶۴ با محکمه دیگر باشد به معترض ده روز با رعایت مدت مسافت مهلت داده می‌شود که به محکمه مذکور عرضحال بدهد و در این صورت هر گاه معترض در مدت مقرر عرضحال ندهد و یا پس از تقدیم عرضحال آنرا تا شصت روز مسکوت گذارد رسیدگی به اصل دعوی تعقیب خواهد شد.

رئیس – ماده ۵۶۷

ماده ۵۶۷ – اعتراض شخص ثالث اجرای حکم قطعی را به تاخیر نمی‌اندازد ولی اگر ثابت گردد که از اجرای حکم معترض علیه خطر یا ضرری واقع خواهد شد که جبران آن در آتیه ممکن نخواهد بود محکمه که دعوی اعتراض در آن اقامه شده است بعد از تحصیل تامین از شخص معترض مطابق مقررات راجعه به تامین مدعی به قراری در تاخیر اجرای حکم معترض علیه به مدت معینی می‌دهد.

رئیس – ماده ۵۶۸

ماده ۵۶۸ – اگر محکمه که باعتراض شخص ثالث رسیدگی می‌کند اعتراض معترض را وارد دید قسمتی از حکم معترض علیه را که به منافع معترض خللی وارد میاورد الغاء یا اصلاح و بقیه حکم بحال خود می‌ماند لیکن اگر مفاد حکم غیرقابل تفکیک باشد تمام حکم الغاء یا اصلاح می‌شود.

- موقع و دستور جلسه بعد – ختم جلسه

(۳- موقع و دستور جلسه بعد – ختم جلسه)

رئیس – اگز اجازه میفرمائید جلسه را ختم کنیم.

جلسه آتیه روزیکشنبه ۸ خرداد ماه سه ساعت پیش از ظهر دستور لوایح موجوده

(مجلس یک ساعت و ربع قبل از ظهر ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی – حسن اسفندیاری