مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۶ دی ۱۳۵۲ نشست ۱۴۹

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۶ دی ۱۳۵۲ نشست ۱۴۹

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۱۶ دی ۱۳۵۲ نشست ۱۴۹

فهرست مطالب:

مجلس ساعت نه صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

رئیس - اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان احتشامی- مهندس احتشام شهیدی - اسدی لنگرودی - اسعد رزم آرا - مهندس پروشانی - جعفری - چنگیزی - ذوالفقاری - زرین پور - دکتر سعید - دکتر صالحی - دکتر فضل الله صدر - دکتر متین - موقر -دکتر عظیمی – خانم اقبال وطالقانی.

غائبین مریض

آقایان بوشهری -توسلی - جوانشیر - دکتر سعید حکمت - امیر اعلم خزیمه - رشیدی - حسام رضوی - ریگی - مهندس عباس زاهدی - سعید وزیری - دکتر شریف امامی – مهندس عطائی - فرهاد پور - کمالوند - دکتر مشایخی - مهرزاد - نیک پور - خانم ضرابی - خانم مزارعی.

- بیانات قبل از دستور -آقای دکتر شفیع امین - خانم دکتر دولتشاهی و آقایان: طلوعی - محسنی مهر و خانم مزارعی

۲- بیانات قبل از دستور -آقای دکتر شفیع امین - خانم دکتر دولتشاهی و آقایان: طلوعی - محسنی مهر و خانم مزارعی

رئیس - نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای دکتر شفیع امین تشریف بیاورند.

دکتر شفیع امین - قبل از شروع عرایضم وظیفه خودم می‌دانم که مراتب سپاسگزاری و درودهای بی پایان ملت حق شناس ایران را به پیشگاه شاهنشاه آریامهر پیشوای افتخار آفرین ملت ایران تقدیم نمایم امروز مصادف با هفده دی است بنده امروز را به عموم ملت ایران بخصوص به خواهران عزیز ایرانی تبریک عرض می‌کنم.

هفته گذشته همکاران محترم شاهد جلسات مفصل و پرجوش و خروش بودجه عظیم سال ۱۳۵۳ بودند که با فعالیت و علاقه دولت خدمتگزار آقای هویدا و فعالیت شبانه روزی بیش از ۱۲۰ ساعت همکاران محترم در کمیسیون بودجه و فعالیت همکاران در جلسات علنی مجلس شورای ملی بودیم بنده این موفقیت بودجه عظیم را که با نظم و ترتیب و توجه به اصول علمی بودجه نویسی تدوین شده به همکاران محترم و دولت آقای هویدا تبریک عرض می‌کنم امیدوارم در سال آینده در اجرای این بودجه بیش از پیش موفق بشوند (احسنت).

سعادت در موفقیت پیشرفتهای عظیمی که در اجرای منشورهای مقدس انقلاب شاه و ملت نصیب ملت ایران گردیده است موجبات افتخار و مباهات است و با هدایت مدبرانه پیشوای عالیقدر ما روز به روز شکوفان تر می‌شود و در سطح جهانی شاهنشاه ما افتخارات بیشتری نصیب ملت ایران می‌فرمایند.

انقلاب اصیل و نجیب و مترقی ایران در تمام سطوح اجتماعی، اقتصادی، صنعتی، فرهنگی و بهداشتی با درخشندگی کامل پیش می‌رود.

دیروز در خدمت عده‌ای از همکاران محترم خانمها و آقایان از مرکز حرفه حمایت کودکان که با اوامر عالیه شاهنشاه تحت نظر و علاقه مستقیم علیا حضرت شهبانوی محبوب و نیکو کار ما هدایت می‌شود دیدن کردیم که حقاً موجب تقدیر و تحسین می‌باشد که کودکان عقب افتاده ذهنی و روانی که متاسفانه در تمام جوامع بشری و در تمام ممالک متمدن در اجتاع وجود دارند که حمایت می‌شوند در این مراکز با نظم و دقت کامل معاینه و مطالعه و نگاهداری و معالجه می‌شوند.

در ممالک اروپا و آمریکا این وعده از اطفال عقب مانده ذهنی بین ۳٪ تا ۱٪ جمعیت آن ممالک را تشکیل می‌دهد.

خوشبختانه روز به روز این اطفال معصوم تحت حمایت ممالک و دولتها و جمعیتهای خیریه قرار می‌گیرند.

در سال ۱۹۷۱ سازمان ملل متحد با تصویب قطعنامه حقوق افراد عقب مانده ذهنی را مورد توجه عموم مردم جهان قرار داده و به این امر مهم اجتماعی و بشری توجه زیاد نموده است و کمک به آنها را مخصوصاً توصیه نموده است از سالهای قبل در ایران نیز انجمن ملی حمایت کودکان تشکیل شده و به آموزش و نگهداری کودکان عقب مانده و علیل توجه زیاد معمول شده و با هدایت مخصوص شهبانوی محبوب و کمکهای مالی دولت در تهران و مراکز استانها اقداماتی به عمل آمده که در تهران و شهرستانها ۱۲ موسسه برای نگهداری کودکان اختصاص یافته که در حدود ۱۴۰۰ کودک عقب مانده می‌توانند از این موسسات استفاده نمایند.

در چند روز قبل مرکز نگهداری و حرفه اوین که در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و شهبانوی محبوب افتتاح شد، این مرکز گنجایش نگهداری ۴۵۰ کودک را داشته که دیروز مورد بازدید قرار گرفت. در این مرکز برای نگهداری و تربیت کودکان زحمات زیادی کشیده‌اند که اطفال از ۶ سالگی تا ۱۴ سالگی در قسمتهای مختلف و گروه‌های مختلف تحت نظر مربیان تحصیل کرده نگهداری و آموزش می‌بینند و نسبت به وضع مزاجی و روانی شان در کار گاههای مختلف، کارهای دستی، خیاطی، گل دوزی، نقاشی، برق، فلز کاری، جوشکاری و لوله کشی و نجاری آموزش می‌بینند و دروس علمی و نظری را علاوه بر صنعت می‌آموزند که بعداً بتوانند در جامعه برای خود کار کرده و بار دوش جامعه نشوند اطاقهای خواب و استراحتگاههای مرتب، ورزش کودکان با توجه به وضع روانی و زندگی آنها در سطح بالا دارند که غذا و زندگی مرتبی دارند که حقیقتاً در خور تقدیر و تحسین است. مسئولین و مربیان آن موسسه تحت نظر متخصصین خدمت می‌کنند.

همکاران محترم جناب آقای دکتر لقمان ادهم که مدیر عامل جمعیت حمایت کودکان می‌باشند در تمام قسمتها توضیحات کامل در وضع تشکیلات و کار و تهیه مربیان و مدد کاران و پدر یاران و مادر یاران دادند که موجب تشکر است.

توضیحاتی که دادند در وردآور مرکز دیگری است ساختمانی است که گنجایش نگهداری ۳۶۰ کودک را خواهد داشت در شهرستانها هم ۴ سرای کودک عنقریب شروع به کار خواهد کرد.

در تهران مرکز مجهزی برای فیزیوتراپی و هیدروتراپی برای معالجه اطفال ناقص و فلج که از نظر حرکت عاجز هستند دایر است.

جمعیت حمایت کودکان در تهران و کرج دارای اجتماع می‌باشد.

۱۹ مهد کودک در تهران و شهرستانها در خدمت اجتماع می‌باشند.

۵مهد کودک در تهران و شهرستانها تحت ساختمان است که انشاءالله در سال ۱۳۵۳ در خدمت کودکان خواهد بود.

برای تربیت و تهیه مربیان و بهیاران جمعیت حمایت کودکان اقدامات لازم به عمل آورده است که برا ی این موسسات و برای اجتماع ما مربیان خوبی تهیه کنند ۸۰ نفر بهیار و ۱۷ نفر بهیار مددکار اجتماعی و ۵۰ نفر مربی مخصوص کودکان عقب مانده -۲۲ نفر مربی مخصوص مهدهای کودک و گروهی مادر یار و پدر یار تربیت نموده است و برا ی راهنمائی پدران و مادران و کودکان عقب مانده و خانواده‌های اجتماع ما کنفرانسهای آموزشی و دوره‌های راهنمائی تشکیل داده است که جای تشکر است.

از سالهای قبل اقدام به توزیع بیسکویت، شیر و شیر خشک نموده است.

در سالهای اخیر سالیانه ۲ میلیون کیلوگرم بیسکویت بین دانش آموزان دبستانی در شهرها و روستاها تقسیم نموده و ۳ میلیون شیشه شیر پاستوریزه را در مراکز درمانی و بهداشتی تهران تقسیم نموده ۳۵۰ تن شیر خشک هم بین کودکان و اطفال دبستانی و کودکستانی تقسیم می‌شود.

اخیراً از محل عطیه علیا حضرت شهبانو و کمکهای دولت یک رستوران تمیز و مرتب در جنوب غربی تهران تاسیس شده که در این چند روز افتتاح خواهد شد، و می‌تواند روزانه هزار نفر اطفال دبستانی را ناهار بدهد که در خور تقدیر و سپاس است.

بنده از طرف خود و همکاران مراتب سپاسگزاری به پیشگاه علیا حضرت شهبانوی محبوب تقدیم می‌دارم.

به هیئت مدیره و مدیر عامل فعال این موسسه و همکاران پزشک و عموم کارمندان این موسسات که شبانه روز برای خدمت به کودکان و اجتماع ما زحمت می‌کشند و موفقیتهای زیادی هم بدست آورده‌اند تبریک می‌گویم و موفقیت عموم را در خدمت میهن عزیز و نجات اطفال عقب مانده از خداوند خواهانم (احسنت).

امیدوارم از این نوع موسسات در شهرستانها هم ساخته شود تا مورد استفاده اطفال عقب مانده آنها هم باشد.(احسنت)

در جنب مرکز حرفه اوین ساختمان کاملی برای معلولین ساخته شده که معلولین از آن استفاده کنند.

امیدوارم مراکزی هم در شهرستانها برای کمک به معلولین بسازند با توجه دولت که معلولین که اغلب تخت بیمارستانها را می‌گیرند بتوانند از آن بیمارستانها و آسایشگاهها استفاده کنند همچنین مراکزی برای نگهداری آنها که به امر شهبانو در تهران ساخته شده که موجب سپاسگزاری است، در شهرستانها هم از این مراکز و آسایشگاهها بسازند که پیرمردهایی که امکان ماندن در خانه را ندارند بتوانند از این مراکز استفاده کنند. عرایضی داشتم برای تنظیم خانواده که برای بعد موکول می‌کنم خیلی متشکرم ۰(احسنت- احسنت)

رئیس - خانم دولتشاهی بفرمائید.

خانم دکتردولتشاهی - جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم، روز بزرگ آزادی زنان را که به همت رادمرد بزرگ تاریخ ایران شاهنشاه فقید رضا شاه کبیر در ۱۷ دی ۱۳۱۴ پایه گذاری شد به ملت ایران و به شما برگزیدگان ملت ایران تبریک می‌گویم (احسنت).

روزی که سر فصل تازه‌ای در تاریخ سرفرازیهای ایران گشوده شد، روزی که مقام و حرمت، شخصیت زن که طی قرون متمادی به خلاف سنن تاریخی و حقوق مذهبی فراموش شده بود دوبازه احیاء شد و بنیانی گذاشته شد که بعدها پایه‌های انقلاب اجتماعی ایران در این زمینه استوار گشت.

در اینجا نمی‌خواهم صحبت چندان در وصف عظکت آنچه در چهل سال گذشته برای پیشبردن زنان در کشور ما انجام شده باز گو کنم. من چیزی ندارم که به آنچه سخندانان و نویسندگان گفته و نوشته‌اند بیفزایم و زبان خود را نارساتر از این می‌دانم که نسبت به آنچه که خاندان پهلوی برای اجتماع ایران به طور اعم و برای زنان ایران به ویژه انجام داده‌اند وصفی را بگویم، چون هر آنچه عیان است چه حاجت به بیان است. تنها می‌خواهم در اینجا در پیشگاه ملت ایران در مقام شکر گزاری برآید گرچه:

از دست و زبان که برآید
کز عهده شکرش به در آید (احسنت)

نه فقط به دلیل شکر نعمت افزون کند بلکه بدان سبب که پاسداری و شکرگزاری از صفات برجسته ملت ایران است. به دلیل این صفت و ویژگی ایت که امروز و فردا ملت و زنان ایران در مقابل بنیان گزار آزادی خود و سلسله دودمان پرافتخار پهلوی سر تعظیم فرود می‌آورند و نیز در روزهای ششم بهمن و هشتم اسفند مراتب سپاس و بزرگداشت و شکر گزاری خود را به رهبر اندیشمند و خردمند خود عرضه می‌دارند.(احسنت).

اما شکر گزاری پاسداری و قدر شناسی از نعمتهای بدست آمده نیست (صحیح است). امروز در آستانه روز تاریخی که نقطه عطفی در تاریخ اجتماعی ایران شد قدری با خود بیندیشیم. ببینیم کجا بودیم و کجا هستیم و چه در پیش داریم؟

تا ببینیم در این دوره از تاریخ ما چگونه دختران جوان سپاهی، دانش و بهداشت و توسعه و پیشرفت را به ژرفای روستاهای ما می‌برند چگونه پزشکان و پرستاران و مددکاران به آلام مردم مرحم می‌نهند. چگونه زنان دانشمند و کاردان از قبیل مهندس، جامعه شناس، استاد، دبیر، حقوقدان، معمار، قاضی، چتر باز، کارگر، پیشه ور، پلیس و کشاورز در تامام شئون زندگی به کشور و اجتماع خود خدمت می‌کنند و چه سهم بزرگی در سازندگی ایران نوین و ایران دوره انقلاب دارند.

تا ببینیم چه تحولی فکری در جامعه ایران در افکار مرد و زن ایرانی بوجود آمده است.

همان کسانیکه خواهر و دختر خود را ضعیفه می‌دانستند امروز انتظار مقدم دختر سپاهی جوان را دارند تا به عنوان کمک و مددکار و مشاور به یاری آنها بشتابد تا با مایه کوبی به کودکانشان جگر گوشه‌های آنها را از خطر امراض و احتمالاً مرگ می‌رهاند تا با تدریس سواد به آنها چراغ دانش را فرا راه زندگی آنان قرار دهد.

قرار بود آنچه عیان است بیان نکنم. اما شاید انتظار داشته باشید که من در مقایسه با آنچه در کشورهای دیگر می‌بینم و آنچه از جوامع دیگر می‌دانم ذکری بکنم.

در مجامع بین المللی و در مطالعه در امر توسعه و پیشرفت اکثریت را عقیده بر آن است که آسیا و آسیائی خیلی قابلیت قبول ترقی و نو گرائی بسیار دارد. اما من بر این عقیده‌ام که در آسیا ایران بیش از دیگران این قابلیت را نشان داده است. به دو دلیل یکی به دلیل استعداد و قابلیت ذاتی ایرانی و بالاتر از آن به دلیل داشتن رهبری بینا و دانا که در طول ۳ دهه پر آشوب در آنچنان دورانی از زمان ما که بسیاری از ملل در آتش جنگ ستیز و ناامنی و بیدادگری می‌سوزند سکان کشتی این ملت را بدست توانای خود گرفته و از راههای مطالعه شده و امن و خاطر جمع آنرا به سرعت به سر منزل تمدن و نیکبختی و رفاه راهنمائی می‌فرماید .(صحیح است).

کشور ما امروز باید بگویم گل سر سبد آسیا است. نه فقط بواسطه پیشرفتهای سریع صنعتی و اقتصادی رشد مادی همیشه آسانتر بدست می‌آید - بلکه به واسطه تحولات بزرگ معنوی و فکری و ریشه‌ای که در نتیجه انقلاب سفید نصیب ملت ما شده است در سفری در پائیز گذشته به چند کشور آسیای شرقی رفته بودم در برخی کشورها که از لحاظ سنن و وضع اجتماعی و مذهبی شباهت بسیار به اجتماع ما داشتند می‌پرسیدند شما چگونه عمل کردید که تمام این تحولات در مدتی چنین کوتاه به عمل آمد؟

آخر شوخی نیست وقتی برای اولین باز داوطلبان خدمات اجتماعی دختران فرا خوانده شدند دولت فقط ۲ هزار نفر خواسته بود که ده هزار دختر داوطلب شدند. فراموش نکنیم این ده هزار دختر فرزندان بیست هزار مادر و پدری بودند که شاید بسیاری از آنها اصلاً بیسواد و کم سواد بودند و به هر حال از اعماق همین اجتماع که ما آنرا خیلی سنتی می‌دانیم بیرون آمده بودند.

آنوقت چند سال طول کشید که تعداد داوطلبان به جائی رسید که حالا باید به حکم قرعه عده مورد نیاز را انتخاب کنند؟ اکنون ایران از بابت دختران سپاهی و اصولاً از حیث برنامه‌های پیکار با بیسوادی نمونه است.

در سال ۱۳۴۶ که شهبانوی ایران به همراه شاهنشاه بافر ما و به دست مبارک ایشان تاجگذاری شدند ار بسیاری از کشورهای دوست و از طرف همکاران بین المللی ما و سازمانهای زنان کشورهای مختلف به ما شاد باشها و درودها فرستاده شد.

یکی از دوستان پرتجربه بین المللی من در تبریکی که برایم فرستاده بود نوشته بود این امر مهم تاریخی نه فقط برای شما زنان ایرانی اهمیت خاص و فراوان دارد بلکه به طور کلی برای زنان دنیا و به ویژه برای بسیاری از کشورها که دارای سنتهای قدیمی هستند حائز اهمیت بسیار می‌باشد، و ما در طول این چند سال دیدیم که در بسیاری از کشورها که به عنوان نمونه قرار می‌دهیم یکی از مسائل مهم همین قضیه است.

در اندونزی جویا بودند که بدانند چگونگی تهیه و تصویب قانون حمایت خانواده ما چه بوده است زیرا آنها هم مسائلی دو سننی مشابه ما دارند اما چندین سال است در تلاش هستند که قانونی شبیه قانون ما در مجلس ببرند و به تصویب برسانند.

در فیلیپین که زنان بسیار پیشرفته هستند و اخیراً خانمی به مقام قضاوت دیوان کشور آن مملکت درآمده است باز هم به وجود ایران به عنوان یک کشور آسیائی پیشرفته می‌بالند.

در آنجایک دانشگاه زنان وجود دارد که رئیس و نایب رئیس و گردانندگان آن خانمهای دانشمند فیلیپینی می‌باشند. خانم پرزیدنت مارکوس رئیس جمهور و خانم لیم وزیر اجتماعی آن کشور از شاگردان آن دانشگاه هستند.

اگر بخواهیم مقایسه‌ای را از آن کشور بیاورم وقت را خواهد گرفت و اما سال زن در پیش است. سال ۱۹۷۵ از طرف سازمان ملل متحد به عنوان سال زن اعلام شده است منظور از آن چیست؟ و سازمانهای بزرگ بین المللی در صدد هستند چه بکنند؟ و کمیسیون مقام زن سازمان ملل که بزودی در نیویورک تشکیل جلسه می‌دهد در این بازه چه برنامه‌ای می‌ریزند؟ اگر طرفدار رفع تبعیض هستیم پس چرا باز برنامه هائی اختصاص برای زنان ترتیب می‌دهیم؟

ار خانم هلوی سپیلا معاون دبیر کل سازمان ملل متحد سئوال شد ایشان چرا با چیزی اختصاصی برای زنان موافقت می‌کنند.

جواب داد آیا همه جا برابری وجود دارد؟ آیا تبعیض‌ها در دنیا برانداخته شده‌اند؟

منظور این است که هر کشوری به نسبت وضع خاص خود کاری انجام دهد و برنامه‌ای بریزد که تبعیض از میان برداشته شود و یا حقی که تا کنون به زنان داده نشده است ایفاد گردد.

در کشورهای مختلف وضع خصوصی زنان مختلف است. شاید تعجب کنید اگر بگویم در زلاندنو که هشتاد سال است زنان از حقوق مساوی در مقابل کار مساوی محروم بودند و حالا می‌خواهند قانونی به مجلس ببرند که در زلاندنو زنان هم مزد مساوی در مقابل کار مساوی بگیرند.

ملاحظه می‌کنید عدم برابری در تمام دنیا وجود دارد. آیا هنوز کم هستند اجتماعات و خانواده هائیکه امکانات تحصیلی و حرفه‌ای به دختران خود نمی‌دهند و این مزایا را فقط مختص پسران می‌دانند؟

آیا در بسیاری کشورها که امروززنان مصادر اموری هستند و در فعالیت هائی که شرکت دارند همه با عقیده کامل به این فعالیت‌ها می‌نگرند؟

آیا کم هستند مردان و زنانی که این قبیل فعالیت‌ها و شرکت زنان را در امور زائد و غیر لازم می‌دانند؟

آیا وجود ندارند زنان و مردانی که برخی همکاریها را فقط عقب نماندن از دیگران و برای تظاهر به پیشرفتگی انجام می‌دهند؟

آیا زنان بسیاری وجود ندارند که از حقوق طبیعی و انسانی خود خبر ندارند؟

آیا هنوز مردان بسیار در دنیا وجود ندارند که دون شان خود می‌دانند هم پایه و همردیف زنان شناخته شوند؟ آیا هنوز در اکثر جوامع بشری با وجود اعلامیه حقوق بشر با وجود اعلامیه رفع تبعیض از زنان با وجود یونسکو و تمام تلاشهائی که شده زنان را موجودات کم ارزش تر یا انسانهای طبقه ۲ نمی‌دانند؟ آیا در اکثر کشورهای دنیا حتی آنهائیکه تصور میکنن از پیشرفته ترین جوامع هستند به زنان همان امکانات تحصیلی و امکانات شغلی را می‌دهند؟ اگر انسانی امکان آموزش و گرد آوردن علم و دانش را نداشته باشد چگونه می‌تواند در درجات اعلای انسانیت قرار گیرد؟ آیا هنوز از نوع همان تبعیض هائی که سفید نسبت به سیاه، دارا به نادار، زورمند به کم زور، پیشرفته به عقب افتاده قائل می‌شود نسبت به زنان نیز روا نمی‌گردد؟

در ۳ سال پیش در سمینار مشورتی کمیسیون حقوق بشر برای مطالعه و بررسی ماده ۱۰ اعلامیه رفع تبعیض از رنان در مسکو شرکت داشتم. خانم نماینده زامبیا نطق بسیار قشنگی در این زمینه کرد و گفت اتحاد جماهیر شوروی در طول مدت بیش از نیم قرن در جهت برابری حقوق و امکانات در بین زن و مرد خیلی کارها انجام داده کشور شوروی یک والینتینا ترشکووا (خود خانم ترشکووا هم در جلسه حضور داشت) زن فضانورد به دنیا تقدیم کرده ولی هنوز یک خرو شچف زن به دنیا نداده است؟

چرا؟ آیا چنین نمی‌شد تربیت کرد یا آن اجتماع نخواسته است؟ اگر آن فضانورد را هم تربیت نکرده بودند آیا بسیاری کسان نمی‌گفتند اصلاً زن توانائی فضانورد شدن را ندارد؟

پس گویا از داشتن سال زن بی نیاز نیستیم تا با افکار آمیخته به تبعیض مبارزه کنیم.

حقیقت این است که در کلیه کشورها و بخصوص بدنبال مطالعات سازمان ملل بدین نتیجه رسیده‌اند که توسعه پیشرفت یک اجتماع بدون همکاری زنان و بدون پیشرفت زنان ممکن نیست. یکی از دلائل شکست دهه اول توسعه و پیشرفت آن بود که عقب ماندگی زنان در بسیاری از اجتماعات به طور هراسناکی عظیم بود.

چطور ممکن بود قسمتی از برنامه‌های بزرگ پیشرفت و توسعه را بخواهیم بدست گروهی بیسواد و عقب مانده و احتمالاً مریض و ضعیف اجراء کنیم؟ و چطور ممکن بود این گروه عظیم را از داخل اجتماعات بشری نادیده بگیریم پس برنامه‌های عمرانی وبرنامه-های نوسازی کشورها در صورتی به خوبی عملی می‌گردند که ما افراد اجتماع خود را اعم از زن یا مرد به عنوان انسانهای هم ارزش و همپایه آموزش دهیم و تربیت کنیم به آنها حق مساوی و آزادی مساوی بدهیم و مسئولیت مساوی هم بخواهیم.

بیائید تا دولت ما، مجلس ما سازمانهای مربوط ما فکری بیندیشیم تا در این مورد هم ایران در بین جهانیان بدرخشد و گل کند و نمونه قرار گیرد.

در سایه توجهات شاهنشاه دلسوز و دور اندیش و بلند اندیشه خود و با اتکا به استعداد و لیاقت ذاتی ایرانیان همه گونه امید نه تنها به پیشرفت بلکه به جهش‌های بزرگ نیز داریم (احسنت).

در اینجا اجازه می‌خواهم با اجازه جناب آقای رئیس، چون شنیدم خانم هاجر تربیت سخت مریض هستندو در بیمارستان هستند به پاس خدمات طولانی ایشان و به پاس اینکه ایشان شخصی بودند که افتخار شرفیابی به حضور شاهنشاه فقید در سال ۱۳۱۴ داشتند و گزارش کار دانشسرای مقدماتی را عرض کردند و به افتخار شنیدن فرمایشات رضا شاه کبیر نائل شدند بقین دارم که همکاران با من همصدا هستند که برای سلامت ایشان دعا کنیم و به نیکی یاد ایشان را به مناسبت امروز که در آستانه ۱۷ دی هستیم در اینجا بیاوریم ایشان در دو دوره به عنوان نمایندگی خدمتگزاری کردند و اکنون سناتور هستند و انشاء الله بزودی با سلامتی ایشان را ملاقات خواهیم کرد (انشاءالله -احسنت - احسنت).

رئیس - آقای طلوعی بفرمائید.

طلوعی - جناب آقای رئیس، همکاران محترم، در هفته گذشته که مجلس شورای ملی سرگرم بررسی لایحه بودجه بود، مسئله نفت و مصاحبه‌های پر مغز شاهنشاه آریامهر همچنان مهمترین موضوع مورد بحث مطبوعات و محافل بین المللی بوده و با توجه به اهمیت مسئله و مذاکراتی که قرار است از فردا برای تنظیم یک برنامه دراز مدت قیمت گزاری نفت بین نمایندگان کشورهای عضو اوپک در ژنو صورت بگیرد تذکر نکاتی را در این زمینه ضروری می‌دانم. مقدمتاً باید عرض کنم که از روز اول دی ماه به این طرف که کنفرانس اوپک در تهران تشکیل شد و تصمیماتی که در این کنفرانس با هدایت و راهنمائی شاهنشاه آریامهر اتخاذ شد روزی نیست که در مطبوعات و رادیوها و گزارش‌های خبرگزاریهای مهم دنیا از شاهنشاه ایران و نقش قاطع رهبر بزرگ ایران در تصمیم مشترک کشورهای صادر کننده نفت حوزه خلیج فارس صحبت نشود و مطبوعات خارجی که در دو هفته گذشته به دست من رسیده همه در این نکته انفاق نظر دارند که فکر افزایش قیمت نفت چه در کنفرانس اکتبر گذشته کویت و چه در کنفرانس اخیر تهران محصول فکر و اندیشه و ابتکار شاهنشاه ایران بوده است.

یک مقتصد فرانسوی این تصمیم را به عنوان ((بمب اتمی اقتصادی)) توصیف کرده و روزنامه‌های معتبر آمریکا و اروپا هم در این نکته متفق القولند که تصمیم کشورهای صادر کننده نفت و مذاکراتی که پیشنهاد شاهنشاه ایران بین اوپک و کشورهای بزرگ صنعتی غرب شروع می‌شود و اقتصاد جهان را در سال ۱۹۷۴ تحت الشعاع خود قرار خواهد داد (صحیح است).

در مذاکراتی که قرار است بعد از کنفرانس این هفته اوپک در ژنو بین نمایندگان سازمان کشورهای صادر کننده نفت و O.E.C.D یا سازمان همکاری اقتصادی و توسعه شروع بشود خط مشی ایران روشن است و شاهنشاه ایران که پیشنهاد انجام چنین مذاکراتی را مطرح فرموده‌اند دستور این مذاکرات و شرط حصول نتیجه از آنرا هم قبلاً اعلام فرموده‌اند.

نقش ایران در همین مذاکرات که در نوع خود بی سابقه است برجسته تر از همیشه خواهد بود و به جراُت می‌توانم بگویم که این ایران است که در مسیر مذاکرات مهم اوپک با کشورهای پیشرفته صنعتی دنیا نقش اساسی را به عهده دارد.

زیرا موضوع این مذاکرات تثبیت قیمت کالاهای صنعتی در برابر تثبیت بهای نفت است.

و چون از بین کشورهای صادر کننده نفت ایران بزرگترین وارد کننده کالاهای صنعتی و سرمایه‌ای غرب است بالطبع حرف آخر را در این مذاکرات نماینده ایران خواهد زد (صحیح است).

با تصمیم قاطع شاهنشاه و صراحتی که در بیان معظم له چه در کنفرانس مطبوعاتی دوم دیماه تهران و چه در مصاحبه‌های مطبوعاتی اخیر با روزنامه نگاران اروپائی دیده می‌شود مسیر مذاکرات این هفته اوپک و برنامه آنها برای مذاکره با نمایندگان کشورهای بزرگ صنعتی کاملاً روشن است. بفرموده شاهنشاه ایران دوران استعمار اقتصادی سپری شده است و کشورهای بزرگ صنعتی اگر حاضر نشوند قیمت مصنوعات و سایر کالاهای صادراتی خود را مهار کنند، به همان نسبت که بر قیمت این کالاها می‌افزایند باید پول بیشتری برای خرید نفت بپردازند و اگر خواهان تثبیت قیمت نفت و متوقف شدن سیر صعودی آن هستند باید از افزایش نامعقول و بی رویه قیمت مصنوعات و کالاهای صادراتی خود بپرهیزند (صحیح است).

موضوع تشکیل بانک یا صندوقی برای اعطای وام و کمک به کشورهای نیازمند نیز که از پیشنهادات بشر دوستانه و انسانی شاهنشاه ایران است در مذاکرات آینده اوپک مطرح خواهد شد.

با تشکیل این صندوق یا بانک قسمتی از وجوهی که در گذشته در بانکهای غربی متمرکز می‌شد و بهره حاصله از آن به جیب سرمایه داران و بانکداران غربی سرازیر می‌شد، با شرایط سهل در اختیار کشورهای فقیر و نیازمند جهان قرار خواهد گرفت و به این ترتیب قسمتی از درآمدهای جدیدی که از طریق افزایش قیمت نفت نصیب کشورهای صادر کننده نفت می‌گردد در راه پر کردن شکاف خطرناکی که بین کشورهای پیشرفته و عقب مانده یا فقیر و غنی جهان وجود دارد به کار خواهد رفت.

اجرای این برنامه علاوه بر جنبه انسانی آن بزرگترین خدمت به صلح جهانی است که افتخار انجام آن هم مانند دهها و صدها اقدام انسانی و بشر دوستانه دیگر به نام رهبر بزرگ و خردمند ملت ایران ثبت خواهد شد (احسنت- احسنت).

رئیس - آقای مجید محسنی بفرمائید.

مجید محسنی - با کسب اجازه از مقام معظم مجلس شورای ملی

در این موقع که بودجه مترقی و درخشان ۱۰۸۶/۴ میلیارد ریالی دولت خدمتگزار در مجلس شورای ملی تصویب گردیده لازم دانستم ضمن تبریک و تهنیت به دولت حزبی هم مسلک هویدا ایزد یکتا و قادر متعال را شکر کنم که در زمانی زندگی می‌کنیم که در اثر رهبریهای خردمندانه شاهنشاه آریامهر هر روز شاهد افتخارات و سرا فرازیهای تازه‌ای هستیم (صحیح است).

این بودجه عظیم مرا بر آن داشت که جهت یاد آوری متذکر شوم که جناب آقای دکتر مجیدی وزیر محترم مشاور و رئیس سازمان برنامه و جناب آقای مهندس شهرستانی وزیر محترم را به یاد جاده دماوند - پیست آبعلی و جاده رودهن، فیروزکوه - شاهی باشند جاده رودهن - دماوند- پیست آبعلی هم دو جاده بزرگ فیروزکوه و هراز را در پیست آبعلی به متصل می‌کند و ضمن اینکه ترافیک سنگین و خطرناک را در این قسمت از بین می‌برد باعث رونق کسب و کار و اقتصاد مردم شهر دماوند که در بن بست قرار گرفته می‌شود و جاده پیر و کهنسال فیروز کوه هم سالهای سال است امتحان خود را داده و از طرف شرق تهران تنها راه و تنها دهلیز طبیعی و وسیع و بدون ریزش و لرزش بهمن می‌باشد که اگر اصلاح و اسفالت شود هم یک راه مطمئن برای مازندران و گرگان و خراسان و هم کمکی موثر برای نگهداری جاده هزار خواهد بود.

البته با اصلاح این راه شهرستان سرسبز و خرم و خوش آب و هوای این شهرستان مسافرت خواهند کرد.

پروژه و نقشه و برآورد هزینه این راه و راه ارتباطی دماوند - پیست آبعلی سالهاست که توسط مهندسین مشاور قسمتی تهیه و قسمتی هم در دست تهیه می‌باشد حتی سال گذشته دستور بستن قرار داد آن با پیمان کار و شروع کار هم صدر شد.

امیدوارم با این بودجه حیرت انگیز و چشم گیر و مترقی این راه که یکی از یادگارهای سردار بزرگ ایران است و به زادگاه آن ناجی نامی ایران منتهی می‌شود همانطور که اخیراً ضمن نامه‌ای شروع آنرا در برنامه پنجم مژده داده‌اند در سال ۱۳۵۳ شروع و انشا الله تا خاتمه برنامه پنجم تمام و بنام نامی سردار بزرگ ایران راه رضا شاه کبیر نام گذاری شود. متشکرم (احسنت - احسنت).

رئیس - خانم مزارعی بفرمائید.

خانم مزارعی - جناب آقای رئیس - همکاران ارجمند

امروز دومین روز از هفته فارس است. برنامه مبتکرانه‌ای که برای شناخت کشور از طرف تمام مردمی که به ایران عشق می‌ورزند کاملاً ضروری است.

در هفته فارس مسئولین امور استان فارس و دانشگاه پهلوی به تهران آمدند تا رد برنامه‌های مفصل بحث و گفتگو مردم را با پیشرفتهای استان فارس آشنا سازند برخورداریها ئی که این استان در پنجاه سال گذشته داشته و برنامه هائی که در آینده خواهد داشت.

شیراز شهری آشنا برای هر ایرانی است شاید مردم این شهر را که هنوز هم می‌توان لقب دارالعلم را بدان داد فقط به خاطر زیبائیش ستایش کنند، در حالیکه شیراز دارای آنچنان محیط معنوی است که باید در آن زیست با مردمش آشنا شد و به لطف این شهر پی برد.

قرنها شیراز مرکز مهم ادب بود و باز هم با بوجود آمدن دانشگاه پهلوی مرکزیت خود را بدست آورد.

دانشگاه پهلوی امروز یکی از دانشگاههائی است که از نظر ارزش بین المللی در سطحی همطراز سایر دانشگاههای بزرگ قرار دارد دانشگاه پهلوی با دانشگاههای بزرگ و معروف مانند دانشگاه کنت و پنسیلوانیا در آمریکا و چندین دانشگاه در اروپا رابطه فرهنگی و آموزشی دارد دانشجویان آسیائی - آفریقائی و حتی اروپائی و آمریکائی در دانشگاه پهلوی مشغول تحصیل هستند شیراز را با همه زیبائی و خصوصیت علمی، فرهنگی و هنریش شهری شناخته شده است و این افتخار بیشتر نصیب شیراز از زمانی شد که به دستور علیا حضرت شهبانو تخت جمشید مرکز فعالیت جشن و هنر گردید و دانشگاه پهلوی با فعالیت شبانه روزی جناب آقای علم به صورت بزرگترین مرکز علم و ادب کشور درآمد .(صحیح است- احسنت).

غیر شیراز شهرهای زیبای فسا، جهرم، آباده، لار، فیروزآباد، کازرون، اصطهبانات، نی ریز، ممسنی هرکدام با خصوصیات محلی خود که قرنهاست مردمش به عشق شاه و میهن خو گرفته شده‌اند، همیشه پاسدار وفاداری برای سرزمین خود بوده‌اند.

نمایشگاه استان فارس نمودار صنعت و هنر در این سرزمین پهناور است شما در این نمایشگاه کارهای دستی جاجیم و قالی مردمان زحمتکش فارس را می‌بینید.

و این دیدن آنچنان شما را با مردم این خطه نزدیک می‌نماید که احساس می‌کنید در شیراز با صفا یا شهرهای دیگر این استان هستید.

خوشبختانه اکنون با مدیریت صحیح آقای پیروز استاندار استان فارس و هم آهنگی که بوجود آمده مدیران و مسئولین با دلسوزی و با درک عمیق هدفهای انقلاب به وظایف خود می‌رسند فارسیان همیشه حق شناس بوده و می‌باشند و از اینکه می‌بینند با توجه خاص رهبر بزرگ خویش توانسته‌اند از فعالیت مهمترین و فعالترین استانداران برخوردار باشند سپاسگزارند (احسنت) و امیدوارند مشکلاتی را که از خشکسالی دارند با توجهی که می‌شود رفع شود.

همکاران ارجمند امیدوارم شما که نمایندگان مردم این کشورید با بازدید از نمایشگاه استان فارس و با توجه از برخورداری این استان از موهبتی که انقلاب شاه و مردم با خود آورده با من هم صدا شده بگوئید:

استان فارس را غم از آسیب دهر نیست
تا بر سرش بود چو توئی سایه خدا (احسنت).

ضمناً چون امروز برخورد به هفدهم دی یعنی روز سعادت زنان ایران می‌باشد لازم است درود بی پایان خویش را از طرف زنان و دوشیزگان ایران به روان تابناک رضا شاه کبیر سردودمان پهلوی که خود بنیاد آزادی زنان را بنا نهاد بفرستیم و سلامتی جانشین بخرد و رهبر بزرگ ایران که آزادی زنان را به کمال رساند و با اهدا تساوی حقوق زنان و مادران ایران تا ابد رهین منت خویش ساخت از خدای بزرگ مسئلت نمایم (احسنت- احسنت).

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کار و امور اجتماعی راجع به اجرای طرح طبقه بندی مشاغل در کارگاهها و ارسال به مجلس سنا

۳- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کار و امور اجتماعی راجع به اجرای طرح طبقه بندی مشاغل در کارگاهها و ارسال به مجلس سنا

رئیس – گزارش شور دوم اجرای طرح طبقه بندی مشاغل در کارگاهها مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون کار و امور اجتماعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کار و امور اجتماعی در جلسه ۱۱ دی ماه ۱۳۵۲ با حضور آقای دکتر وحید مهدوی معاون وزارت کار و امور اجتماعی لایحه شماره ۶۷۲۲۸ مورخ ۱۳۵۲/۹/۱۲ دولت مربوط به اجرای طرح طبقه بندی مشاغل در کارگاهها را که گزارش شور اول آن به شماره ۹۷۵ چاپ گردیده است با توجه به پیشنهاد رسیده برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اجرای طرح طبقه بندی مشاغل در کارگاهها

ماده واحده - کارفرمایان مکلفند طرح طبقه بندی مشاغل در کارگاههای خود را که شامل دستورالعمل ارزیابی مشاغل -دستورالعمل اجرائی طرح و شرح وظایف و شرایط احراز مشاغل و فهرست مزد تغییرات جداول مزد ناشی از تغییر حداقل مزد در منطق و صنیع و همچنین سایر ضوابط فنی مربوط می‌باشد، طبق آئین نامه‌ای که به تصویب شورای عالی کار خواهد رسید در مهلت هائیکه شورای مزبور تعیین خواهد کرد به موقع اجرا بگذارند.

  • تبصره ۱- وزارت کار و امور اجتماعی برای تسهیل طبقه بندی مشاغل در کارگاهها به دفاتر مشاور فنی طبقه بندی مشاغل که صلاحیت فنی آنان مورد تائید شورای عالی کار قرار گیرد بر اساس ضوابطی که شورای مزبور تعیین خواهد کرد اجازه کار خواهد داد.
  • تبصره ۲- در صورتیکه کارفرمایان مشمول این قانون در پایان مهلت‌های تعیین شده مشاغل کارگاههای خود را وسیله دفاتر مشاور فنی طبقه بندی مشاغل که اجازه کار دارند طبقه بندی ننمایند وزارت کار و امور اجتماعی انجام این امر را رأساً به یکی از دفاتر مشاور فنی طبقه بندی مشاغل واگذار خواهد نمود و کارفرما مکلف است هزینه‌های مربوط را به اضافه ۱۰٪ به عنوان جریمه به حساب خزانه پرداخت نماید.
  • تبصره ۳ - مابه التفاوت احتمالی دستمزد ناشی از اجرای طرح طبقه بندی مشاغل در کارگاههای موضوع این قانون و همچنین کارگاههائی که قبلاً به موجب مقررات مصوب ۴۹/۳/۷ شورای عالی کار مکلف به طبقه بندی مشاغل از لحاظ مزد گردیده‌اند از تاریخ خاتمه اولین مهلت قابل پرداخت است.
  • تبصره ۴ - مرجع محاسبه و تعیین میزان مطالبات کارگران و همچنین میزان هزینه‌های موضوع تبصره ۲ در صورت بروز اختلاف هیأت حل اختلاف مذکور در ماده ۴۰ قانون کار می‌باشد و رأی هیأت مزبور در این مورد قطعی و لازم الاجرا است.
  • تبصره ۵- حداقل مزد موضوع ماده ۲۲ قانون کار با توجه به ضروریات و حوائج زندگی یک خانواده کارگری و تأثیر و تغییرات آن بر سایر سطوح مزد از تاریخ تصویب این قانون هر یک سال یک بار تعیین و پس از تصویب شورای عالی کار به مورد اجرا گذاشته خواهد شد.

مخبر کمیسیون کار و امور اجتماعی - علی اصغر قدردان.

رئیس - ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برا ی تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- تصویب صورت جلسه بعدازظهر روز شنبه (۸) دی ماه ۱۳۵۲

۴- تصویب صورت جلسه بعدازظهر روز شنبه (۸) دی ماه ۱۳۵۲.

رئیس - نسبت به صورت جلسه بعدازظهر روز شنبه هشتم دی ماه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه تصویب می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به شمول مقررات استخدامی هیئت علمی دانشگاه تهران به هیئت آموزشی دانشگاه سابق شیراز که طبق قانون تاسیس دانشگاه پهلوی به دانشگاه مزبور منتقل شده‌اند و ارسال به مجلس سنا

۵- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به شمول مقررات استخدامی هیئت علمی دانشگاه تهران به هیئت آموزشی دانشگاه سابق شیراز که طبق قانون تاسیس دانشگاه پهلوی به دانشگاه مزبور منتقل شده‌اند و ارسال به مجلس سنا

رئیس - گزارش شور دوم لایحه شمول مقررات استخدامی هیئت علمی دانشگاه تهران به هیئت آموزشی دانشگاه سابق شیراز که طبق قانون تأسیس دانشگاه پهلوی به دانشگاه مزبور منتقل شده‌اند مطرح است قرائت می‌شود.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۲ دی ماه ۱۳۵۲ با حضور آقای دکتر میر علا معاون وزارت علوم و آموزش عالی لایحه شماره ۱۹۶۶۰ مورخ ۱۳۵۲/۸/۲۳ دولت راجع به شمول مقررات استخدامی هیئت علمی دانشگاه تهران به هیئت آموزشی دانشگاه سابق شیراز که طبق قانون تأسیس دانشگاه پهلوی به دانشگاه مزبور منتقل شده‌اند را که گزارش شور اول آن به شماره ۹۴۷ چاپ گردیده است با توجه به پیشنهادهای رسیده برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون شمول مقررات استخدامی هیئت علمی دانشگاه تهران به هیئت آموزشی دانشگاه سابق شیراز که طبق قانون تأسیس دانشگاه پهلوی به دانشگاه مزبور منتقل شده‌اند.

ماده واحده - به وزارت علوم و آموزش عالی اجازه داده می‌شود آن عده از کارکنان هیئت آموزشی دانشگاه سابق شیراز که به استناد ماده ۱۸ قانون تأسیس دانشگاه پهلوی با سمت‌های دستیاری یا پایه‌های استادیاری، دانشیاری و استادی به دانشگاه پهلوی شیراز منتقل شده‌اند و در آن دانشگاه به خدمت اشتغال دارند از لحاظ پایه حقوق - ارتقا مرتبه - شرایط باز نشستگی و میزان حقوق و مزایای آن مشمول مقررات استخدامی هیئت علمی دانشگاه تهران و تغییرات بعدی آن کند.

کارکنان هیئت آموزشی مذکور از نظر سایر مقررات استخدامی مشمول مقررات هیئت علمی دانشگاه پهلوی خواهند بود.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری - رضا پیر زاده.

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۱۰ دی ماه ۱۳۵۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه شمول مقررات استخدامی هیئت علمی دانشگاه سابق شیراز که طبق قانون تأسیس دانشگاه پهلوی به دانشگاه مزبور منتقل شده‌اند را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تائید گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

رئیس کمیسیون دارائی - کریم اهری.

گزارش شور دوم از کمیسیون علوم و آموزش عالی به مجلس شورای ملی

کمیسیون علوم و آموزش عالی در جلسه ۱۱ دی ماه ۱۳۵۲ با حضور آقای دکتر میرعلا معاون وزارت علوم و آموزش عالی لایحه شمول مقررات استخدامی هیئت علمی دانشگاه تهران به هیئت آموزشی دانشگاه سابق شیراز که طبق قانون تأسیس دانشگاه پهلوی به دانشگاه مزبور منتقل شده‌اند را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در این مورد تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون علوم و آموزش عالی - دکتر امیر حسن زهرائی.

رئیس - ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون راه راجع به اصلاح قانون تأسیس شرکت هواپیمائی ملی ایران و مقررات بهره برداری هوائی کشوری و ارسال به مجلس سنا

۶- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون راه راجع به اصلاح قانون تأسیس شرکت هواپیمائی ملی ایران و مقررات بهره برداری هوائی کشوری و ارسال به مجلس سنا

رئیس - گزارش شور دوم اصلاح قانون تأسیس شرکت هواپیمائی ملی ایران و مقررات بهره برداری هوائی کشوری مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون را به مجلس شورای ملی

کمیسیون راه در جلسه روز یکشنبه ۹ دی ماه ۱۳۵۲ با حضور آقای مهندس دری معاون وزارت راه لایحه شماره ۶۶۶۸۰ مورخ ۱۳۵۲/۹/۶ راجع به اصلاح قانون تأسیس شرکت هواپیمائی ملی ایران و مقررات بهره برداری هوائی کشوری را که گزارش شور اول آن به شماره ۹۷۲ چاپ گردیده برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه اصلاح قانون تاسیس شرکت هواپیمائی ملی ایران و مقررات بهره برداری هوائی کشوری.

ماده واحده - تبصره‌های ۱و۲ ماده ۵ قانون تأسیس شرکت هواپیمائی ملی ایران و مقررات بهره برداری هوائی کشوری به شرح زیر اصلاح می‌شود:

الف - در تبصره ۱ رقم یازده هزار و هشتصد و هشتاد و پنج کیلوگرم به رقم سی هزار کیلوگرم اصلاح می‌گردد.
ب- تبصره ۲ بشرح زیر اصلاح می‌شود.
  • تبصره ۲ – موسسات هواپیمائی ایرانی باستثنای شرکت هواپیمائی ملی ایران که طبق مقررات مربوط مشغول فعالیت بوده و عملیات پروازی انجام می‌دهند و همچنین موسسات هواپیمائی ایرانی دیگر که در آینده با رعایت قانون، پروانه یا اجازه نامه لازم تحصیل نمایند فقط می‌توانند با هواپیماهائی که وزن کل هر یک سی هزار (۳۰۰۰۰) کیلوگرم یا کمتر باشد به حمل و نقل هوائی مسافر و بار به طور منظم و با هواپیماهائی که وزن کل هر یک پنجاه و دو هزار (۵۲۰۰۰) کیلوگرم یا کمتر باشد به پروازهای اجاره‌ای در بست مبادرت نمایند.

مخبر کمیسیون راه - دکتر ضیاالحق ناوی.

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه روز دوشنبه ۱۳۵۲/۱۰/۱۰ با حضور آقای دکتر محمود کاشفی معاون وزارت دارائی لایحه اصلاح قانون تأسیس شرکت هواپیمائی ملی ایران و مقررات بهره برداری هوائی کشوری را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تائید گزارش کمیسیون راه به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی - امان الله ریگی.

رئیس - ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به تغییر مأخذ وصول حقوق گمرکی فیلم‌های سینمائی

۷- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به تغییر مأخذ وصول حقوق گمرکی فیلم‌های سینمائی

رئیس - گزارش شور اول تغییر مأخذ وصول حقوق گمرکی فیلمهای سینمائی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه دوشنبه ۱۰ دی ماه ۱۳۵۲ با حضور آقای کاشفی معاون وزارت دارائی لایحه شماره ۶۷۳۶۴ مورخ ۱۳۵۲/۹/۱۳ راجع به تغییر مأخذ وصول حقوق گمرکی فیلمهای سینمائی را که به شماره ۹۳۸ چاپ گردیده مورد رسیدگی قرار داد و عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تغییر مأخذ وصول حقوق گمرکی فیلمهای سینمائی

ماده واحده - حقوق گمرکی کالای مشمول شماره‌های تعرفه ۳۷/۰۶ و ۳۷/۰۷ جدول منضم به قانون امور گمرکی مصوب ۳۰ خرداد ۱۳۵۰ از تاریخ تصویب این قانون هر کیلو با قرقره یکهزار ریال تعیین می‌شود.

رئیس کمیسیون دارائی - کریم اهری.

- تصویب فوریت واصل گزارش کمیسیون دارائی راجع به تغییر مأخذ وصول حقوق گمرکی فیلم‌های سینمائی و ارسال به مجلس سنا

۸- تصویب فوریت واصل گزارش کمیسیون دارائی راجع به تغییر مأخذ وصول حقوق گمرکی فیلم‌های سینمائی و ارسال به مجلس سنا

رئیس - برای این لایحه تقاضای فوریت شده که قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید لایحه تغییر مأخذ وصول حقوق گمرکی فیلمهای سینمائی به قید فوریت مطرح شود.

رئیس فراکسیون حزب ایران نوین در مجلس شورای ملی -الموتی.

رئیس - نسبت به فوریت لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به قوریت لایحه رأی می‌گیریم. خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد درماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای اظهار ملاحظات مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به مجازات اخلال کنندگان در عرضه دام و توزیع گوشت

۹- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به مجازات اخلال کنندگان در عرضه دام و توزیع گوشت

رئیس -گزارش شور اول مجازات اخلال کنندگان در عرضه دام و توزیع گوشت مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه اول دی ماه ۱۳۵۲ با حضور آقایان هنرمندی و دکتر همایونفر معاونان وزارت دادگستری و وزارت کشاورزی و منابع طبیعی لایحه شماره ۶۷۵۳۰- ۵۲/۹/۱۷ دولت راجع به مجازات اخلال کنندگان در امر تأمین و توزیع گوشت را که در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۲/۹/۲۰ مجلس شورای ملی تقدیم و به شماره ۹۵۱ چاپ شده است مطرح و با اصلاحاتی به شرح زیر تصویب کرد. اینک گزارش شور اول آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد

لایحه قانون مجازات اخلال کنندگان در عرضه دام و توزیع گوشت

ماده واحده - هر کس به نحوی از انحا در عرضه دام به میادین یا مراکز توزیع دام در امر توزیع گوشت به مراکز توزیع یا مراکز فروش گوشت اخلال کند و همچنین هر واسطه‌ای با اقدام خود موجب کمیابی و گرانی دام و گوشت شود به تصمیم کمیسیون حفظ امنیت اجتماعی از دو ماه تا دو سال باز داشت و یا برای همین مدت به اقامت اجباری مکلف می‌شود. تصمیم کمیسیون پس از ابلاغ به متخلف بلافاصله به موقع اجرا گذاشته می‌شود و متخلف می‌تواند ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ به دادگاه استان حوزه مربوط شکایت کند دادگاه استان خارج از نوبت به شکایت رسیدگی می‌کند و رأی آن قطعی است. نحوه رسیدگی دادگاه و اجرای تصمیم کمیسیون و ترتیب اعزام متهم و سایر ترتیبات طبق مقررات مندرج در قوانین مربوط به حفظ امنیت اجتماعی خواهد شد بود.

مخبر کمیسیون دادگستری - دکتر سید محمد رضا تنکابنی.

گزارش شور اول از کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی در جلسه ۵ دی ماه ۱۳۵۲ با حضور آقای دکتر همایونفر معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی لایحه مجازات اخلال کنندگان در عرضه دام و توزیع گوشت را که به شماره ۹۵۱ چاپ شده است مطرح و گزارش کمیسیون دادگستری را در این مورد عیناً تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی - مهندس نظمی.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به قرارداد الحاقی به قرارداد شرکت ملی نفت ایران و شرکت موبیل اویل کورپوریشن

۱۰- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به قرارداد الحاقی به قرارداد شرکت ملی نفت ایران و شرکت موبیل اویل کورپوریشن

رئیس - گزارش شور اول قرارداد الحاقی به قرارداد شرکت ملی نفت ایران و شرکت موبیل اویل کورپوریشن مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه روز دوشنبه ۱۳۵۲/۱۰/۱۰ با حضور آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی لایحه شماره ۶۷۲۳۰ مورخ ۱۳۵۲/۹/۱۲ راجع به قراردادد الحاقی به قرارداد شرکت ملی نفت ایران و شرکت موبیل اویل کورپوریشن را که در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۳/۹/۱۳ به مجلس شورای ملی تقدیم و به شماره ۹۴۱ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون قرارداد الحاقی به قرارداد شرکت ملی نفت ایران و شرکت موبیل اویل کورپوریشن

ماده واحده - قرار داد الحاقی بین شرکت ملی نفت ایران به عنوان طرف اول و شرکت موبیل ایران افشور اینکورپوریتد و شرکت پتروبراس اینترناسیونال اس. آ (براس پترو) به عنوان طرف دوم مشتمل بر یک مقدمه و هفت ماده به شرح ضمیمه که با امضا طرفین رسیده و طبق مقررات قرار داد منعقد بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت موبیل اویل کورپوریشن مصوب ششم دی ماه ۱۳۵۰ شمسی که مورد تائید هیئت دولت واقع گردیده است تصویب و اجازه مبادله و اجرای آن داده می‌شود.

رئیس کمیسیون دارائی - کریم اهری.

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۲/۱۰/۱۱ با حضور آقای دکتر محمود کاشفی معاون وزارت دارائی و آقای احمد اقبال معاون وزارت امور خارجه لایحه قرارداد الحاقی به قرارداد شرکت ملی نفت ایران و شرکت موبیل اویل کورپوریشن را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دارائی را تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه - دکتر یحیی شمس.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیون مربوط ارجاع می‌شود.

- اخذ رأی نهائی نسبت به لایحه تأمین هزینه سپاهیان دانش در ایام تعطیلات تابستانی و ابلاغ به دولت

۱۱- اخذ رأی نهائی نسبت به لایحه تأمین هزینه سپاهیان دانش در ایام تعطیلات تابستانی و ابلاغ به دولت.

رئیس - لایحه تأمین هزینه سپاهیان دانش در ایام تعطیلات تابستانی مدارس برای اخذرأی نهائی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
قانون تأمین هزینه سپاهیان دانش در ایام تعطیلات تابستانی مدارس

ماده واحده - به وزارت جنگ اجازه داده می‌شود هزینه‌های زیست، خوراک، ایاب و ذهاب و سایر هزینه‌های آن عده از سپاهیان دانش را که در ایام تعطیلات تابستانی مدارس به منظور فراگرفتن آموزشهای تکمیلی و انجام خدمات لازم به پادگانها و اردوگاهها و سایر مراکز نظامی احضار شده و یا می‌شوند از سال ۱۳۵۱ از محل اعتبارات مربوط منظور در بودجه وزارت جنگ تأمین و پرداخت نماید قانون فوق مشتمل بر یک ماده در جلسه روز دوشنبه سوم دی ماه یکهزاروسیصدو پنجاه و دو شمسی به تصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا - جعفر شریف امامی.

رئیس - این لایحه به همان ترتیب که در مجلس شورای ملی تصویب شده بود در مجلس شورای ملی تصویب شده بود در مجلس سنا به تصویب رسیده است نسبت به آن با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشی (آقای مهندس صائبی) اعلام شد و در محل نطق اخذ رأی به عمل آمد).

آقایان سجادی - کورس - خانم جهانبانی - دکتر ضیائی - مرندی -فروهر- دکتر خطیبی -دکتر عدل دکتر یزدان پناه – دکتر الموتی - دکتر دادفر دکتر نجیمی - کاظم مسعودی - خانم نیره سعیدی - ناصرزاده - مهندس سهم الدینی - دکتر فروزین - ملک افضلی - عبدالحسین آموزگار - مهندس اردلان - اهری - دکتر قهرمان مافی - مهندس جلالی نوری - محمد ولی قراچورلو-مجد- کیوان - عباس میرزائی - دکتر بیت منصور - پزشکی - مهندس معینی زند - رضوی - توسلی - دکتر انوشیروانی - محسنی مهر- دکتر امامی خوئی - ایمان زهرائی - بختیاری پور - دکتر صفائی - صدقیانی زاده - دکتر شمس - دکتر گاگیک هواکیمیان - دکتر معظمی - دکتر اعتمادی - دیهیم - انشا - فهیمی - دکتر مدنی - دکتر رهنوردی - شهرستانی - دکتر حبیب اللهی - تیمسار همایونی - دکتر کیان - کاسمی - دکتر علومی - مهندس فیروز عدل - مصطفوی - حیدر قلی برومند - مهندس احتشام شهیدی - حق شناس خانلرقراچورلو - شاخوئی - پدرامی - کلانتر هرمزی - خانم آصف زاده - احمد - اولیا شیرازی - دکتر حاتم - مهندس نظمی پسیان - پروین - دکتر بیگلری -دکتر بهزادی - نیک روش - محدث زاده - اولیا - بدر صالحیان - خانم پیرنیا - دکتر یحیی بهبهانی - مهاجرانی - خانم ابتهاج سمیعی - دکتر موثقی - شیخ الاسلامی - فیاض - دکتر امین - امیر احمدی - بوداغ زاده - پور بردباری - بدر خانی - خانم امیر ابراهیمی - پیرزاده - اوحدی - دکتر اسکوئیان - دکتر پیر پیمان - دکتر تنکابنی - دکتر توانا – جعفری - مهندس جلالی - خانم مزارعی - جهانی - چنگیزی - خانقاهی - تیمسار حکیمی - حیدری - مهندس کیا - جوانشیر - فروتن - کمالاتی - کسرائی - خانم دکتر دولتشاهی - خانم صفی نیا - ایلخانی پور - مهندس عنایت بهبهانی - دکتر حبیب بهبهانی دکتر سعید بهادری - دکتر برادر - مهندس بدیعی - دکتر فضل الله صدر -زهتاب فرد - حکمت یزدی - تژده - پرویزی - بختیاریها امام مردوخ - اخوی - دکتر ابوالهدی - دکتر آزاد - اکبر - محمدعلی آموزگار - احتشامی - امیرعلم خزیمه - مهندس خسروی تیمسار خطیب شهیدی - خورشید - داروئی - احمدی - دکتر منتظری - دکتر راد - رشیدی - دکتر رشید یاسمی - دولو - ادیب سمیعی - مهندس اربابی - زهرائی - دکتر رازانی - سراج الدینی - خانم دکتر سر خوش - سعادت - سعادت فرد - دکتر سنگ - شریفها - حی - دکتر صمدزاده- دکتر قاسم صوفی - دکتر وجیه الله صدر - رامبد - فخر طباطبائی - ظفر - عبدالحسین طباطبائی - صادقی - شیخ رضائی- کریم بخش سعیدی - کشفی - دکتر رئیسی - ضیا رضوی - رهبر - نامور - دکتر نصیری - دکتر نایبی - دکتر ناوی - ناروئی - میر افضل - مهدوی اردستانی - خانم زاهدی- فرنود - مهندس فرخ - فتوحی – غضنفری - دکتر عسگری - عزیز مردای - علی طباطبائی - طلوعی - خانم دکتر صنیع - دکتر سعید حکمت - دکتر محققی - نجد شیبانی - اسمعیل خزیمه - فیصلی - قاضی زاده - قدردان - مهندس نصر - سعید وزیری - دکتر مرتضوی -دکتر وفا - اکبر مسعودی مظاهری - مظهری - مهندس عبدالحمید معینی - دکتر وزیری - پوربابائی - دکتر وحید نیا - دکتر خسروی کردستانی - مهندس ریاضی – مهندس صائبی - زعفرانلو - خانم بزرگ نیا - دکتر گرگانی - عبدالهادی -آقایان - عبدالعباس طرفی دکتر بوذرجمهر مهر.

(آرا مأخوذه شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام گردید).

  • آرا موفق: ۲۱۱ رأی

رئیس - لایحه با ۲۱۱ رأی موافق به اتفاق آرا تصویب شد به دولت ابلاغ می‌شود.

موافقین با رأی:

آقایان دکتر مدنی - دکتر رهنوردی - شهرستانی - دکتر حبیب اللهی - تیمسار همایونی - دکتر کیان - کاسمی - دکتر علومی - مهندس فیروز عدل - مصطفوی - حیدرقلی برومند - مهندس احتشام شهیدی - حق شناس - خانلر- قراچورلو - شاخوئی - پدرامی - کلانتر هزمزی - خانم آصف زاده - احمد- اولیا شیرازی - دکتر خاتم - مهندس نظمی - پسیان - پروین - دکتر بیگلری - دکتر بهزادی - نیک روش - محدث زاده - اولیا - بدر صالحیان - خانم پیر نیا - دکتر یحیی بهبهانی - مهاجرانی -خانم ابتهاج - سمیعی دکتر موثقی - شیخ الاسلامی - فیاض - دکتر امین - امیر احمدی - بوداغ زاده - پور بردباری - بدرخانی - خانم امیر ابراهیمی - پیرزاده - اوحدی - دکتر اسکوئیان - دکتر پیر - دکتر سنگ - ریفها - حی - دکتر صمدزاده - دکتر قاسم صوفی - دکتر وجیه الله صدر - رامبد - فخر طباطبائی - ظفر - عبدالحسین طباطبائی - صادقی - شیخ رضائی - کریم بخش سعیدی - کشفی - دکتر رئیسی - ضیا رضوی - رهبر - نامور - دکتر نصیری - دکتر نایبی - دکتر ناوی - ناروئی - میر افضل - مهدوی اردستانی - خانم زاهدی-فرنود-مهندس فرخ - فتوحی - غضنفری - دکتر عسگری - عزیز مرادی - علی طباطبائی - طلوعی - خانم دکتر صنیع - دکتر سعید حکمت - دکتر محققی - نجد شیبانی - اسمعیل خزیمه - فیصلی - قاضی زاده - قدردان - مهندس نصر - سعید وزیری - دکتر مرتضوی دکتر وفا - اکبر مسعودی - سعید وزیری - دکتر مرتضوی - دکتر وفا - اکبر مسعودی - مظاهری - مظهری - مهندس عبدالحمید معینی - دکتر وزیری - پوربابائی - دکتر وحیدنیا - دکتر خسروی کردستانی - مهندس ریاضی - مهندس صائبی - زعفرانلو - خانم بزرگ نیا - خانم دکتر گرگانی - عبدالهادی آقایان - عبدالعباس طرفی - دکتر بوذرجمهر مهر- پیمان - دکترتنکابنی- دکتر توانا- جعفری- مهندس جلالی- خانم مزارعی- جهانی- چنگیزی- خانقاهی- تیمسارحکیمی- حیدری- مهندس کیا- جوانشیر- فروتن- کمالاتی- کسرائی- خانم دکتر دولتشاهی- خانم صفی نیا- ایلخانی پور- مهندس عنایت بهبهانی- دکتر حبیب بهبهانی- دکتر سعید بهادری- دکتر برادر- مهندس بدیعی-دکترفضل الله صدر- زهتاب فرد-حکمت یزذی-تژده- پرویزی- بختیاریها- امام مردوخ- اخوی- دکتر ابولهدی- دکتر آزاد -اکبر- محمد علی آموزگار- احتشامی- امیر علم خزیمه- مهندس خسروی- تیمسار خطیب شهیدی- خورشید- داروئی- احمدی- دکتر منتظری- دولو - دکتر راد رشیدی- دکتر رشید یاسمی- ادیب سمیعی- مهندس اربابی- دکتر زهرائی- دکتر رازانی- سراج ا لدینی- خانم دکتر سرخوش-سعادت- سعادت فرد- سجادی- کورس- خانم جهانبانی- دکتر ضیائی- مرندی- مهندس فروهر-دکتر خطیبی- دکتر عدل- دکتر یزدان پناه- دکتر الموتی- دکتر دادفر- دکتر نجیمی- کاظم مسعودی- خانم نیره سعیدی- ناصرزاده - مهندس سهم الدینی - دکتر فروزین - ملک افضلی - عبدالحسین آموزگار - مهندس اردلان - اهری - دکتر قهرمان - مافی - مهندس جلالی نوری - محمد ولی قراچورلو - مجد - کیوان - عباس میرزائی - دکتر بیت منصور -پزشکی - مهندس معینی زند- رضوی توسلی - دکتر انوشیروانی - محسنی مهر - دکتر امامی خوئی - ایمان زهرائی - بختیاری پور - دکتر صفائی - صدقیانی زاده - دکتر شمس - دکتر گاگیک هوا کیمیان - دکتر معظمی - دکتر اعتمادی - دیهیم - انشاء فهیمی.

- اعلام وصول و قرائت نامه لایحه رسیده از مجلس سنا راجع به لایحه تسریع دادرسی و اصلاح قسمتی از قوانین آئین دادرسی کیفری و کیفر عمومی

۱۲- اعلام وصول و قرائت نامه لایحه رسیده از مجلس سنا راجع به لایحه تسریع دادرسی و اصلاح قسمتی از قوانین آئین دادرسی کیفری و کیفر عمومی

رئیس - لایحه‌ای از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف به نامه شماره ۲۳۹۷۹ مورخ ۱۳۵۲/۴/۳۱ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) در قبال لایحه شماره ۵۰۳۶ مورخ ۵۲/۳/۸ دولت راجع به تسریع دادرسی و اصلاح قسمتی از قوانین آئین نامه دادرسی کیفری و کیفر عمومی در جلسه روز دوشنبه ۱۰ دی ماه مطرح گردید و با اصلاحاتی به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق که اصلاح شده است جهت تصویب مجدد آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا - جعفر شریف امامی.

رئیس - اصلاحات مجلس سنا به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام تعطیلات زمستانی - تعیین موقع جلسه آینده - ختم جلسه

۱۳- اعلام تعطیلات زمستانی - تعیین موقع جلسه آینده - ختم جلسه.

رئیس - چون مطلب دیگری در دستور نداریم با اجازه خانمها و آقایان چند روز تعطیل زمستانی را آغاز می‌کنیم و تا روز شنبه ۲۹ دی ماه تعطیل خواهیم داشت و تاریخ و دستور جلسه آینده بعداً به اطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(ساعت ده سی و پنج دقیقه جلسه ختم گردید)

رئیس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی.